Montblanc predstavlja sat - omaž prvom usponu na čuveni francuski vrh

Montblanc je lansirao ograničeno izdanje skulpturalnog časovnika od osam delova kako bi odao počast prvom usponu na Mon Blan – čuveni francuski vrh po kome je brend dobio ime.

Star Legacy Suspended Exo Tourbillon Skeleton The Ascent LE ima otvoren brojčanik koji je ukrašen zlatnim gravurama prvog čoveka koji se uspešno popeo na Mon Blan, Žak Balmata, zajedno sa mitskim čudovištem, viverna, za koje se verovalo da živi na glečeru Mer de Gras na francuskoj planini.

Sve do sredine 18. veka, strah od viverne sprečavao je planinare i avanturiste da se popnu na vrh od 4.810 metara. Godine 1760, prirodnjak Oras Benedikt od Sosira ponudio je značajnu nagradu prvoj osobi koja pronađe put do vrha. Posle brojnih neuspešnih pokušaja, ambiciozni mladi planinar i tragač za zlatom, Žak Balmat, prihvatio je izazov i zatražio pomoć Mišela-Gabrijela Pakarda.

Dvojac je stigao na vrh Mon Blana 8. avgusta 1786. godine, čitav vek pre nego što je reč „alpinista“ uopšte ušla u rečnik. Istorijski podvig su postigli sa najosnovnijom opremom, uključujući kožne rančeve sa ćebadima, kesama za uzorke kamenja i razne merne instrumente. Par je to uradio ponovo godinu dana kasnije, povevši svog pokrovitelja Orasa Benedikta od Sosira na ekspediciju kako bi i on mogao da doživi uzbuđenje uspona na Mon Blan.

Sat posvećen prvom usponu dolazi sa kućištem od 18-karatnog belog zlata prečnika 44,8 mm x 15,1 mm i ima uglačanu završnu obradu. Unutra je otvoren ručno gravirani brojčanik sa 3D minijaturnim figurama od 18-karatnog zlata. Skulptura Balmata u pozi za penjanje može se naći između 9 i 10 sati, dok viverna nalik zmaju boravi između 1 i 3 sata. Između dve figure nalazi se podbrojčanik za vreme koji ima ručno urezan reljef samog vrha Mon Blana.  

Star Legacy Suspended Exo Tourbillon Skeleton, The Ascent LE, ograničen je na samo osam primeraka i dostupan je po ceni od 156.000 dolara.