Da li akvarel sata Audemars Piguet Royal Oak vredi 610.000 dolara?

Audemars Piguet Royal Oak je jedna od najboljih i najslavnijih kreacija švajcarskog časovničara i dizajnera Džeralda Genta.

Originalni časovnik je debitovao na sajmu u Bazelu 1972. godine i potom je nastala najpopularnija linija satova. Da bi proslavio 50. godišnjicu časovnika Royal Oak, Sotheby's je pre nekoliko meseci najavio jedinstvenu aukciju kao počast geniju časovničarstva koja će uključivati sto originalnih dizajna satova, crteža i akvarelnih slika. Aukcija „The Gérald Genta: Icon of Time“ podeljena je na tri prodaje. Najvredniji predmet za prodaju je originalni prototip dizajna Audemars Piguet Royal Oak koji je na kraju procenjen na 611.500 dolara.

Originalni dizajn jonskog sata iz 1972. je umetničko delo akvarela na papiru koje sadrži sve detalje i elemente dizajna Royal Oak sata. Lično potpisan od strane Džeralda Genta, umetničko delo je takođe stiglo sa pratećim NFT-om sa digitalnim sertifikatima koji dokazuju njegovu autentičnost.

Zanimljivo je da aukcijska kuća nije dala nikakve pretprodajne procene, ali ionako je teško dati vrednost tako retkom kolekcionarskom predmetu. Ispostavilo se da je umetničko delo kupio Audemars Piguet tako što je dao pobedničku ponudu.

Dizajn prototipa će biti izložen u impresivnom muzeju koji je dizajnirao Bjarke Ingels i koji je završen 2020. Aukcija The Gérald Genta: Icon of Time će se završiti u Ženevi u maju 2022. gde će takođe biti predstavljen lični Royal Oak ovog dizajnera satova.