Luis Hamilton kreirao elegantan časovnik u saradnji sa IWC brendom

Više slika

Više slika

Legendarni trkački vozač izabrao je boju koja oponaša nijanse svog Mercedes-AMG Petronas Formula One tima.

Dok njegov kolega iz tima nije zakucao svoj automobil u zid na poslednjem krugu Velike nagrade Singapura u nedelju, Luis Hamilton nije očekivao da će preći ciljnu liniju kao treći, osvojivši 196. postolje u svojoj karijeri, produžavajući svoj rekord.

Za razliku od toga, vest o njegovoj trećoj saradnji sa IWC došla je nakon dužeg vremena: IWC Portugieser Tourbillon Rétrograde Luis Hamilton prvi put je nacrtan pre dve godine i stiže četiri godine nakon što su švajcarski proizvođač satova i britanski trkački vozač poslednji put zajedno radili na satu.

Međutim, nije zbog nedostatka ambicija, bar ne sa Hamiltonove strane. "Nisu me pozvali", kaže sedmostruki svetski šampion, sa ironičnim osmehom. "Ja obično pitam. Znaju da želim da radim kolaboracije."

Nije nerealno da poredi iskustvo dizajniranja sata sa radom na automobilu sa svojim timom. "Kada radim sa dizajnerima na automobilu, mogu postaviti sva ova pitanja i ako nešto proizađe iz toga što postaje deo dizajna automobila, osećate se još više povezano sa tim. Umesto da samo nosim IWC sat i promovišem brend", nastavlja, "želeo sam da radim sa dizajnerskim timom i da dođem do nečega prilagođenijeg koji ima deo moje i njihove DNK."

U iskrenom stilu koji je postao jedan od njegovih zaštitnih znakova, Hamilton priznaje da ga saradnički proces malo plaši i da je uvek iznenađen koliko su satovi dobro primljeni. "Na početku, svi su oprezni", seća se trenutaka sa table za crtanje. "Ne znaju kako će proći, posebno kada koriste jake boje. Ali onda stvari krenu."

Kako Hamilton kaže, u tim momentima, osetio je kako je njegovo samopouzdanje da insistira na stilu koji je više 'Luisov' - postao je poznat po svojim ekstravagantnim trkačkim vikend odelima i sklonosti prema dizajnerima kao što su Miu Miu, Tommy Hilfiger, Rick Owens i Prada - raslo. Kao čaša viskija na kraju duge večeri, njegovi otisci prstiju su svuda po trećem IWC časovniku sa njegovim imenom.

Tirkizni brojčanik i tkanina narukvice uzeti su direktno iz palete Mercedes-AMG Petronas Formula One tima za koji vozi od 2013. Godine, dok će biti napravljeno samo 44 komada, što, kako Hamiltonovi obožavaoci znaju, je bio njegov trkački broj od detinjstva.

Kada zavirite ispod tih svilenkastih slojeva, postoje dalji znaci Hamiltonovog tona glasa. Logo sa očima pantera na poziciji 3 sata očigledno je njegov, kao i 12 dijamantskih časovnih markera, kamen koji je omiljeni slavnom trkaču (posebno ako su Tiffany). I sve to, svih 43.5 mm x 15.9 mm, je obavijeno u gust, sjajan platinasti materijal, materijal nepoznat skoro svakom F1 inženjeru u istoriji.

Možda se pitate da li uključivanje tih dijamanata nije suptilni gest prema upravnom telu sporta, sa kojim je Hamilton nedavno bio u sukobu oko nakita koji sme - ili bolje rečeno, ne sme - nositi na stazi. Pravilo FIA koje zabranjuje nošenje nakita na stazi zapravo postoji od 2005. godine, ali do prošle godine nikada nije sprovedeno, a Hamilton se trkao noseći naušnice, pirsing na nosu i ko zna šta još.

Unutar sata, IWC preuzima kontrolu sa svojim IWC-proizvedenim 89900 kalibrom, jedinicom koja kombinuje turbijon, hronograf i retrogradni datumski indikator, svaki od kojih može biti povezan sa iskustvom F1 vozača ako se dovoljno potrudite.

Ljubitelji IWC-a možda će prepoznati još nešto ovde, kada okrenete sat i kroz njegov safirni poklopac vidite mehanizam sa pozlaćenim mostovima, što je retko ekstravagantna karakteristika za pouzdani IWC. Zapravo, prošlo je 30 godina otkako je legendarni "Il Destriero Scafusia" predstavljen, od kada je poslednji put primenjena takva završna obrada na mehanizmu.

Čini se da je IWC odgovorio na Hamiltonov zadatak. "Želeo sam da ga podignem na vrh i napravim nešto ekskluzivno", priznaje. Da li će uzeti broj 1 ili 44? "Verovatno oba", kaže, dok mu se osmeh širi.

Luxury Experience