Jacob & Co lansira neverovatni časovnik sa replikom Bugatti motora

3D urađeni motor sa 16 cilindara uključuje pokretne klipove i radilicu…

Jacob & Co. brend nije prva kompanija koja je dizajnirala časovnik sa temom sportskog automobila, ali je prva koja je reprodukovala pravi blok motora trkačkog automobila 3D animacijom, sa 16 pokretnih klipova i funkcionalnom radilicom. Bugatti Chiron Tourbillon, koji su zajedno dizajnirala dva veličanstvena brenda, u sebi sadrži minijaturnu reprodukciju W16 motora koji se nalazi unutar trkačkog Bugatti Chiron modela.

Pritiskom na dugme, 16 malenih klipova se pokreću unutar cilindara kompleksne radilice, a sve to je proizvedeno od jednog komada čelika sa neverovatnom preciznošću. Za razliku od turbijona i minutnog repetoira, animirana komponenta časovnika nema nikakvu horološku svrhu, već kao i većina drugih animacija služi samo za vizuelni efekat. Pokretanje motora napaja dva turbo punjača sa strane kućišta, koji imitiraju izgled onih koji se nalaze na bloku Chironovog motora.

Pored toga, časovnik ima dve glavne opruge, pri čemu jedna pokreće automaciju, dok druga napaja mehanizam. Animacija motora traje dvadeset sekundi i može se aktivirati tri puta pre nego što opruga mora ponovo da se navije. Centar tri krune pozicionirane na kraju kućišta na poziciji šest sati navijaju oprugu mehanizma i animacije, u zavisnosti od smera kretanja. Kruna sa desne strane aktivira animaciju, dok ona smeštena sa leve podešava vreme. Mehanizam ima rezervu energije od 60 sati, što je indicirano na meraču smeštenom na poziciji 3 sata pored ikonice rezervoara, između Empty i Full oznaka.

Sa svojih 578 komponenti, mehanizam se ručno navija, dok je minutni turbijon smešten pod uglom od trideset stepeni. Prozor turbijona napravljen je po ugledu na ikoničnu Bugatti rešetku hladnjaka, dok sam model meri 44 mm u širini, 54 mm u dužini i 20 mm u debljini. Poput nekoliko drugih Jacob & Co. modela, stranice ovog časovnika kreirane su od safirnog kristala, kreirajući svojevrsni prozor sa pogledom na mehanizam.

Ostatak kućišta kreiran je od crnog titanijuma, dok sam časovnik može biti prilagođen bojama tako da se uklapa sa vašim Bugatti automobilom, a takođe može biti dekorisan dragim kamenjem. Jacob & Co. će proizvesti samo 250 ovakvih modela, a ne morate biti vlasnik slavnog automobila kako bi jedan od njih bio vaš – samo morate imati 280.000 dolara.