Greubel Forsey upravo predstavio novi tourbillon sa okretnim mehaničkim delom

Osmi Fundamentalni Pronalazak brenda, Tourbillon Cardan, ponovno osmišlja komplikaciju na potpuno nov način.

Kada su Robert Grubel i Stiven Forsej predstavili svoj prvi časovnik - Double Tourbillon 30° - na Baselworld sajmu 2004. godine, dvojac je utvrdio svoje mesto modernih majstora tourbillona. Dizajn je bio kao ništa što je ikada stvoreno ranije, sa dva tourbillon kaveza koji su rezultirali najvećom tačnošću i doslednošću mogućom. Od tada smo videli Greubel Forsey kako nastavlja da razvija ovu komplikaciju sa modelima poput Quadruple Tourbillon i Tourbillon 24 Seconds, dok sada stiže najnoviji komad brenda, nazvan 8th Fundamental Invention, Tourbillon Cardan.

Potpuno novi Tourbillon Cardan je okretni tourbillon koji deluje kao da "visi" na dva ugaona cardan prstena ili gimbla. Tradicionalni gimbal je prvi put razvijen za džepne satove, koji inherentno imaju vertikalnu orijentaciju. Ovde, oba prstena su slobodna da se kreću, a njihova svrha je da održe objekat koji sadrže horizontalno. Za Tourbillon Cardan, Greubel Forsey ponovo razmatra i optimizuje ovaj pristup za horizontalnu orijentaciju ručnog sata sa nagibom prstenova koji oscilira između +30° do -30° u skladu sa fiksnim nagibom od 30° tourbillona. Sveukupno, dizajn nudi bolji odnos uglovnih brzina u odnosu na hronometrijske performanse.

Ovaj model označava najbrži tourbillon Greubel Forsey brenda do sada. Dok većina tourbillona ima revoluciju od 60 sekundi, ovaj ima gotovo četiri puta bržu sa samo 16 sekundi. Pored toga, uključuje veliku balansnu oprugu koja je dizajnirana, razvijena i proizvedena u samoj kompaniji kako bi se optimizovale oscilacije.

Okretni tourbillon se nalazi u donjem levom delu brojčanika Tourbillon Cardan dok standardni pokazivač vremena svoje mesto pronalazi u gornjem desnom delu. Zajedno, interakcija ova dva okrugla mehanizma stvara suptilni oblik broja osam kao gest prema brendovom 8. Fundamentalnom Pronalasku. Kako bi se smestila složena funkcionalnost Tourbillon Cardan modela, sat dolazi u masivnom kućištu od 45,5 mm sa zakrivljenim safirnim kristalom, dajući satu visinu od značajnih 18,15 mm. Međutim, Greubel Forsey održava laganu konstrukciju koristeći titanijum. Model je upotpunjen veganskim kožnim kaišem sa odgovarajućom titanijumskom kopčom na preklop.

Ovaj novi sat je dostupan danas po ceni od 532.000 dolara. Brend će proizvesti samo 11 komada godišnje narednih pet godina.

Luxury Experience