Greubel Forsey lansira izuzetni časovnik od 680.000 dolara

Kao pametno rešenje za perpetualni calendar, QP a Equation model sada dolazi u varijanti od roze zlata sa brojčanikom boje čokolade…

Greubel Forsey, mali nezavisni švajcarski časovničarski brend, poznat po svojim ultra-ekskluzivnim horološkim komplikacijama, upravo je predstavio novu verziju Quantieme Perpetuel a Equation časovnika, koji je po prvi put predstavljen 2015.godine. Treća iteracija ovog kompleksnog i inventivnog časovnika, sada je predstavljena u varijanti od 5N crvenog zlata, sa brojčanikom bogate boje čokolade- Prethodne verzije uključuju model sa kućištem od belog zlata sa brojčanikom od rodijuma, kao i model od belog zlata sa antracitnim brojčanikom. Model sadrži neverovatne 624 komponente, uz petnaest funkcija i patentirani sistem za podešavanje svih mehaničkih opcija uz pomoć jedne bi-direkcione korone, uključujući i perpetualni kalendar.

Beskrajno komplikovano, resetovanje perpetualnog kalendara ponekada nas može asocirati na izvođenje hiruške operacije, čak i ako to objavljaju oni najobučeniji horolozi. Časovnik se ne može zaustaviti tokom bilo koje dužine vremena bez napornog resetovanja, ciklično kretanje kroz svaki dan, sve do tačnog dana, meseca i godine. Ukoliko se ovaj proces uradi pogrešno, on može oštetiti čitav mehanizam, što svakako ne želi nijedna osoba koja je potrošila petocifrenu ili šestocifrenu sumu za kupovinu časovnika. Samim tim, većina vlasnika ovakvih modela ne obavlja podešavanja samostalno, već to prepušta profesionalcima.

Smešten na poziciji između četiri i pet sati, linerni kalendarski displej ovog novog modela lako se čita i lako se podešava. Uz pomoć dva malena otvora, smeštena tik iznad pozicije dva sata, koja se aktiviraju uz pomoć korone, korisnici mogu vrlo lako podešavati i kalendar i tačno vreme.

Uz rezervu energije u trajanju od 72 sata, sa svojim specijalnim indikatorom koji se nalazi između pozicija 1 i 2 sata, turbijon koji se u celosti rotira na svake 24 sekunde pod uglom od 25 stepeni zarad bolje preciznosti, podbrojčanikom za sekunde, zajedno sa dvadesetčetvoročasovnim indiktatorom, indikatorom prestupne godine, ovaj model je zaista neverovatan.

Ukoliko sat okrenete na drugu stranu, moći ćete da vidite i njegovu najzanimljiviju komplikaciju – indikator jednačine vremena. Iako je to najmanje korisna osoba za prosečnu osobu koja pokušava da vidi tačno vreme na staromodan način, za horološke entuzijaste opsednute mehaničkim elementima, to je šlag na torti. Jednačina vremena prikazuje prividno solarno vreme, izračunavanje zasnovano na vidljivom kretanju sunca, kao i srednjem sunčevom vremenu, koje je poznatije kao vreme sata. Plava linija Fleur de Lis komponente prelazi skalu na poziciji deset, ukazujući na činjenicu da je prividno solarno vreme zapravo deset minuta iza vremena sata, dok crveni deo komponente pokazuje na poziciju deset minuta ispred.

Meseci perpetualnog kalendara predstavljeni su na višebojnom prstenu koji okružuje jednačinu vremenskog indikatora, a predstavljeni su prvim slovom svog imena. Između meseci, nalaze se četiri kruga koji predstavljaju zimske i letnje kratkodnevice i dugodnevice, uz ravnodnevice.

Model čije kućište meri 43.5 mm u prečniku, predstavlja pravu intelektualnu pokaznu vežbu časovničarstva, dolazeći sa cenom od 680.000 dolara. Časovnik nije kreiran kao ograničeno izdanje, već kao prava poslastica za sve ljubitelje, kako kažu čelnici ovog brenda.

 

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Fashion