Grand Seiko proslavlja 110. rođendan jednog od svojih najpopularnijih modela

Više slika

Više slika

Originalni japanski ručni časovnik je nadograđen za moderno nošenje.

Lansiran 1913. godine, Seiko Laurel sat je osvojio horološku industriju jer se izdvajao od džepnih modela koji su dominirali scenom u to vreme. Ovaj časovnik je dizajnirao osnivač kompanije, Kintaro Hatori, i smatra se prvim japanskim ručnim satom, iako je njegov mehanizam dizajniran za male džepne časovnike. Grand Seiko sada nudi specijalnu verziju modela povodom proslave svoje 110. godišnjice.

Nazvan Seiko Watchmaking 110th Anniversary Limited Edition, obnovljeni sat ima upečatljiv vintage profil, smešten je u kućište od 38 mm koje je, u skladu sa napretkom u tehnologiji materijala, napravljeno od briljantnog tvrdog titanijuma, zahvaljujući kom je otporno na koroziju i ogrebotine. Pažljiviji pogled otkriva njegov zakrivljeni, urushi lakirani brojčanik na vrhu sa zlatnim maki-e oznakama za sate. Kazaljke minuta i sekundi su takođe ručno zakrivljene nadole prema brojčaniku da bi se poboljšala čitljivost.

Urushi lak je sinonim za tradicionalni japanski zanat i može se pratiti do japanskog Jomon perioda (13.100. pne-400. p.n.e.). Lak koji se koristi za sat je isključivo nabavljen u Japanu, što je retkost: većina urushija se proizvodi u inostranstvu. Da bi postigao crnu boju brojčanika za model 110th Anniversary, Grand Seiko je dodao gvožđe u lak koji je dodatno poboljšan posebnim tretmanom kako bi se sprečilo da se boja vremenom menja.

Oznake maki-e sata je u međuvremenu oživeo uruši majstor Isšu Tamura. Njegov proces je uključivao slaganje slojeva laka da bi se kreirali i markeri i oznaka brenda Grand Seiko na poziciji 12 sati kako bi se stvorio 3D izgled. Zatim je na te elemente naneta prah od 24-karatnog zlata i polirani su specijalnim alatima.

Osim dobrog izgleda, časovnik sa ograničenim izdanjem 110th Anniversary takođe sadrži i vredan mehanizam. Opremljen ručnonavijajućim kalibrom 9S64, časovnik održava tačnost ekvivalentnu +5 do -3 sekunde dnevno. Takođe ima frekvenciju od 28.880 vph i rezervu snage od 72 sata. Uvid u rad mehanizma možete dobiti kroz otvorenu poleđinu kućišta modela.

Ukoliko ikada poželite, moći ćete da promenite izgled svoj časovnika tako što ćete zameniti kaiševe koji dolaze sa satom. Prvi uključuje tradicionalnu japansku tehniku tkanja zvanu joroiori koja se koristila za izradu samurajskog oklopa. Druga opcija je napravljena od kože koja je upotrebljena zbog svoje mekoće, teksture i udobnosti.

Ograničen na samo 500 komada, sat Seiko Watchmaking 110th Anniversary Limited Edition biće dostupan za kupovinu od sledećeg meseca za 13.000 dolara. Posetite sajt Grand Seiko za više detalja.

Luxury Experience