Časovnik koji obara sve rekorde inovacije

Vijani Halter je dobio svoju reputaciju u svetu nezavisnog časovničarstva, kreirajući neke od najneobičnijih i tehnički najkomplikovanijih časovnika, uključujući i Deep Space Tourbillon…

Predstavljen 2013.godine, ovaj časovnik je dobio nagradu za inovaciju na Grand Prix d’Horlogerie de Geneve. Ipak, njegova najnovija kreacija može biti još i najbolja do sada, zasenjujući sva remek dela koja nose njegov potpis. Upoznajte Deep Space Resonance, prvi ručni časovnik koji koristi akustičnu rezonancu. Ovaj model dobio je dve akustično sinhronizovane balansne opruge. Za postizanje tog cilja bilo je potrebno dvadeset pet godina istraživanja i razvoja.

Ideja iza ovog časovnika pala je na pamet slavnom geniju 1996.godine kada je počeo da uči da svira klavir i shvatio da se akustična rezonanca može koristiti za sinhronizaciju dve opruge. Halter je potom istraživao rane radove Abrahama-Luja Bregueta kako bi dobio inspiraciju, a svoj prvi model je počeo da kreira 2007.godine, koristeći dva ruska časovnika sa istim pogonskim sklopovima.

Halter je odlučio da koristi svoj Deep Space Tourbillon sa njegovim turbijonom sa trostrukom osom kao osnovu za svoje rezonirajući oscilatore i konstruisao je funkcionalni model 2019.godine. Časovnik se navija ručno i nudi rezervu energije u trajanju od 65 sati. Raspored i dizajn njegovog brojčanika su omaž Vernier klještima. Sati i petnaestominutni rasponi se mogu videti na otvoru iznad, dok se minuti pojavljuju odmah ispod.

Neverovatni časovnik se može kupiti već sada po ceni od 860.000 švajcarskih franaka, dok će prvi do svog vlasnika doći u leto ove godine. Kako saznajemo, proizvodiće se najviše dva komada godišnje.