Audemars Piguet oživljava svoj klasični model

Tri godine nakon lansiranja Code 11.59 kolekcije, Audemars Piguet brend proširio je svoju ponudu novim, intrigantnim časovnikom, koji predstavlja oživljavanje jedne od omiljenih komplikacija devedesetih…

Predstavljamo vam Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel, duhovnog naslednika originalnog Audemars Piguet Star Wheel iz 1991.godine, koji je bio poznat zbog svog lutajućeg sistema sata. Pre nego što predstavimo detalje ovog novog modela, veoma je važno da pogledamo genezu lutajućeg sata, koji datira iz 17.veka. Veruje se da su ovu komplikaciju kreirala Campani braća tokom 1600ih godina za Papu Aleksandra VII koji je patio od insomnije, koja je bila dodatno pogoršana kucanjem sata. Papa je tražio sat koji bi bio tih i lako čitljiv u mraku, te je tako rođen sistem lutajućeg sata.

Krajem osamdesetih godina, časovničar Audemars Piguet brenda naleteo je na ovaj sistem u članku Švajcarskog žurnala horologije i uspeo je da mu podari novi život u AP Star Wheel modelu iz 1991.godine. Švajcarski brend predstavio je oko 30 Star Wheel modela tokom sledećih 12 godina, ali je ova komplikacija polako gubila svoj sjaj, što je dovelo do obustavljanja njene proizvodnje. Skoro dve decenije kasnije, AP je ponovo vraća u život, predstavljajući je u modernom i odvažnom avataru, odnosno Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel.

Novi Star Wheel model ima kućište prečnika 41 mm koje savršeno prati dizajnerski jezik Code 11.59 kolekcije. Njegova primamljiva arhitektura uključuje kombinaciju crnog keramičkog kućišta i korone sa bazom od belog zlata, lugovima i poleđinom kućišta kreiranim od istog materijala. Dualno zaobljeni safirni kristal štiti brojčanik od plavog aventurina, zajedno sa diskovima koji se rotiraju na svojim sopstvenim osovinama, kao i na centralnoj osovini. Trio diskova kreiran je od aluminijuma i sadrži crne akcente zahvaljujući PVD tretmanu, dok je svaki dobio peskirani, opalinski finiš.

Oni “lutaju” preko brojčanika, sa trenutnim satom koji je smešten pored tekućeg minuta, zajedno sa 120-minutnom trakom koja se nalazi na vrhu brojčanika. Prefinjeni sistem je zaista opčinjavajuć za posmatranje. Star Wheel model pokreće automatski Calibre 4310 koji nudi rezervu energije od 70 sati. Kada se radi o ceni, Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel će vas koštati 58.000 dolara.

Luxury Experience