Veliki francuski dizajner Tjeri Mugler je preminuo

Tijeri Mugler je preminuo u 73. godini i ponovo je ožalostio svet mode, koji se u poslednje vreme suočava sa ogromnim gubicima. Vest o njegovoj smrti postala je poznata preko njegovih zvaničnih društvenih mreža, a svet tuguje za velikim dizajnerom, koji je iza sebe ostavio bogat rad, koji je bio izvor inspiracije za mnoge druge ljude...

Tijeri Mugler je rođen 1948. godine u Strazburu i činilo se da od malih nogu gaji ogromnu ljubav prema modi. Međutim, takođe je bilo jasno da je talentovan izvođač, jer je sa 14 godina bio član Ballet du Rhin. Bio je veoma dobar igrač, istovremeno se bavio akrobacijama, ali je i pozirao kao maneken. Njegova umetnička strana bila je više nego intenzivna i nije trebalo dugo da se pokaže. Iznad svega - međutim - voleo je modu. Voleo je da kreira sopstvenu odeću i otvorio je sopstveni butik u Parizu 1970-ih.

"Nisam bio siguran šta želim da radim, ali moda me je osvojila od malih nogu. U Parizu se sve dogodilo veoma brzo“, rekao je on u intervjuu. Zaista, sve je evoluiralo munjevito. Njegov talenat je skoro odmah prepoznat i vrlo brzo su svi saznali njegovo ime.

Između ostalog, francuski dizajner je postao poznat po svojim pozorišnim kreacijama, pri čemu se uvek trudio da na najbolji način istakne žensku siluetu. Ovo je bila jedna od njegovih najvećih težnji. 1973. predstavio je svoju prvu kolekciju i istina je da je od prvog trenutka imala smisla. Svojim smelim stilom - za ono vreme - intenzivnim bojama, naglašenim ramenima i mnoštvom različitih šljokica, zapela je za oko svim ljubiteljima mode! Godine 1973. osnovao je „Cafe de Paris” koji je kasnije preimenovao u „Thierry Mugler” i tako je „predstavljen” javnosti. Ovo je bio samo početak...

Tokom svoje karijere, francuski dizajner je sarađivao sa velikim ličnostima iz oblasti mode i zabave, dok su mu prve muze bile Grejs Džons i Džoi Arijas. Džordž Majkl, Šeron Stoun i Rijana su ga obožavali, a on je razvio dugogodišnju vezu i, pre svega, sjajnu saradnju sa Dejvidom Bouvijem. U stvari, Mugler je bio taj koji se pobrinuo za njegov izgled na venčanju sa Iman. „Mislim da je važno da se ljudi osećaju potpuno opušteno. „Ljudsko telo me je oduvek impresionisalo i želeo sam da poštujem ono što može da uradi. Ovo su bile njegove reči u jednom od poslednjih intervjua. Jedna od njegovih velikih težnji bila je da stvori komade koji "grle" telo i istina je da je to postigao u značajnoj meri.

„Moju haute couture odeću nije uvek bilo lako nositi, ali ko želi lakši način? Poenta je u stvaranju emocija. „Izazov današnjice je poštovati ravnotežu između evolucije sveta i stvaranja umetničkih dela koja oduzimaju dah, bude, dodiruju ljude i teraju ih da sanjaju“, rekao je on u intervjuu.

Nije pripadao dizajnerima koji su pravili ustupke. Voleo je svoje kreacije i dobro je znao da su ga kroz njih svi obožavali. 1992. godine napravio je sledeći korak, testirajući svoje moći u oblasti parfimerije, lansirajući parfem „Angel“. Poznata bočica u obliku zvezde ukrala je srca miliona žena, koje su je uvrstile u svoju kolekciju parfema i ne napuštaju je do danas.

Mugler je odlučio da se povuče iz sveta mode 2002. godine i od tada se posvetio dizajniranju odeće i kostima za velike produkcije, iako je napravio nekoliko izuzetaka, povremeno kreirajući selektivne dizajne za Bijonse i Lejdi Gagu. Istovremeno se fokusirao na sebe i kako je rekao, došao je trenutak kada je osetio da mora da napravi pauzu: „Hitno je bilo da oporavim svoje telo koje je bilo iscrpljeno svih ovih godina od plesa i šivenja. „Želeo sam ponovno rođenje, način da izbrišem prošlost.“

Njegov život je bio pun trenutaka, velikih i malih. Napisao je svoju priču, stvorio kultne komade i definitivno je uzor svim budućim generacijama.

Tijeri Mugler preminuo je u 73. godini, a poruka je objavljena na društvenim mrežama:

"Užasnuti smo što objavljujemo vest o smrti Tjerija Muglera 23. januara 2022. Neka se njegova duša odmori.“ Modni svet - i ne samo - potonuo je u žalost, a francuski dizajner nas je napustio, međutim, ostao je živ u srcima svih kroz svoje velike kreacije...“