Veličanstvenih 100 godina Iris Apfel

Iris Apfel (Ajris Epfel), modna ikona i dekoraterka enterijera, danas sa stilom slavi 100. rođendan.

Uoči svog 100. rođendana, ikona stila Iris Apfel pronalazi nove načine da se izrazi - i nada se da će ohrabriti druge da učine isto. “More is more and less is a bore” (Više je više, a manje je dosadno) – je mantra kojom se legendarna Iris Apfel vodila tokom celog života. Uprkos dubokoj starost, Iris nas iznova inspiriše i motiviše da budemo smeli, originalni, hrabri i svoji.

„Rečeno mi je da su zalasci sunca sa stospratnice najspektakularniji.“ – rekla je Iris, dok ove godine, samoproglašena „gerijatrijska starleta“, poznata po naočarima sa okruglim okvirom, smelim bojama i  ogromnom nakitu nastavlja da radi. Zašto nastavlja da radi u 100. godini života? „Želim da ostanem živa“, rekla je u nedavnom intervjuu gospođa Apfel, "Da sam prestala da radim, otišla bih odavno." Samo ove godine je kreirala liniju kućnih proizvoda za Love's Cos. i kolekciju naočara za Zenni Optical, kao deo četvorogodišnjeg ugovora sa kompanijom.

Tokom godina, istakla se u najrazličitim ulogama, od vlasnice i dizajnerke tekstilne kompanije, dizajnerke enterijera, profesorke na Univerzitetu u Teksasu do najstarije osobe sa potpisanim ugovorom o manekenstvu.

Odrasla je u Njujorku. Kao jedino dete, često je morala da se zabavlja. Igrala se starim tkaninama u kući bake i deke, a u mladosti je postala opsednuta bojama, teksturama i osećajem ovih malih komada tkanine. To je označilo početak njene karijere. Od dizajna enterijera, do dizajna tkanina, pa čak i modnog dizajna: sve je počelo „kada je bila mala“.

Tokom šezdesetih, Apfel je uglavnom bila poznata kao dizajnerka enterijera sa odličnim osećajem za stil. Radila je za devet predsednika i prvih dama kako bi dekorisala Belu kuću po njihovom ukusu, u kombinaciji sa „dodirom Apfel“. Uprkos svom uspehu, nije mogla da pronađe tačno ono što je tražila: njen izrazit ukus i stil doveli su je do osnivanja sopstvene kompanije za proizvodnju tkanina. Zajedno sa pokojnim mužem osnovala je kompaniju „Old World Weavers“. Njihov posao ih je naveo da upoznaju neke od najvažnijih ličnosti kao i da posete najudaljenije tačke na Zemlji u potrazi za tkaninama, materijalima i inspiracijom za svoje projekte.

Tokom svojih putovanja, Apfel nije samo sakupila mnogo lepih predmeta za uređenje enterijera, već i pravo modno blago. Odeću brendova Lanvin, Chanel, Dior, Dolce & Gabbana ili Nina Ricci često je kombinovala sa vintage i retro komadima. Njen jedinstveni stil primetio je MET, koji je 2005. ponudio retrospektivu o njenoj ogromnoj ličnoj kolekciji.

Njena istaknuta i elegantna garderoba koja kombinuje šarene dizajnerske i jeftine, vintage komade postala je predmet velike izložbe Metropoliten muzeja umetnosti u Njujorku, 2005. Modna izložba, prva u muzeju koja se fokusirala na modnu ikonu, koja nije dizajner, imala je ogroman uspeh. Od tada je njen veliki prodor u modu postao činjenica.

Od tada je njen uticaj samo rastao. Ima 1,6 miliona pratilaca na Instagramu. 2018. Mattel Inc. je stvorio Iris Apfel Barbie, čineći je najstarijom osobom koja je dobila lutku po svom liku.  Dokumentarni film o Iris 2014. reditelja Alberta Mayslesa bio je poslednji potez koji ju je sa 84 godine nametnuo kao modnu ikonu širom sveta.

Apfel poznaje umetnost kombinovanja kao niko drugi: samo ona zna da tako vešto kombinuje vintage Dior kaput sa plastičnim nakitom, perjem i jeftinim cipelama. To je njena prava tajna. Sve što radi, fokusira se oko njene čuvene “More is more and less is a bore“ - mantre. To je vidljivo u njenom enterijeru, garderobi i samom načinu života. Uprkos godinama, ima mnogo energije i uspeva da izgleda kao dete u prodavnici slatkiša kada posećuje vintage prodavnice i bavi se kreativnim poslovima.

Uvek vesela i bistra, Iris Apfel uživa u ovoj neočekivanoj medijskoj erupciji koja ju je navela da radi sa medijima, svim vrstama brendova, čak i da predaje na univerzitetima.

Na kraju krajeva, “More is more and less is a bore” - je ključno za autentičan, ekscentričan život.

Srećan rođendan, Iris!