Praktična moda: bajkovite haljine i puno tvida u Dior kolekciji

Gledajući fotografije i video zapise sa Dior couture revije, još jednom smo pomislili koliko nam nedostaju revije koje se održavaju uživo.

Modni filmovi su veoma lepi (posebno oni koje je Matteo Garrone snimao za francusku kuću), ali još uvek ne mogu da se uporede sa gledanjem onoga što se dešava na modnoj pisti vlastitim očima. I ovde se imalo šta videti.

Ovog puta, Maria Grazia Chiuri odlučila je da pristupi visokoj majstorskoj modi na praktičan način. Pored bestežinskih večernjih haljina, kolekcija je ponudila i sasvim razumljive i praktične stvari: dvodelna odela od sivog tvida, kapute od kašmira u plemenitoj bež nijansi, udobne cipele bez potpetica i umereno elegantne jakne i suknje koje će biti podjednako prikladne i na proslavi i na poslu.

S druge strane, pernate suknje i topovi mnogo su radikalnija opcija koja će dobro doći za zabave koje su pred nama.

Scenografija revije zaslužuje posebnu pažnju. Dvoranu muzeja Rodin u Parizu (uobičajeno mesto za Dior-ove revije pre pandemije) impresivnim platnom ukrasila je moderna umetnica Eva Jospin. Ona je zajedno sa indijskim zanatlijama uradila impresivno delo od svilenih niti. I ovo je sam feminizam o kojem toliko govori Maria Grazia Chiuri. Jednaka prava i mogućnosti za žene, čak i u najudaljenijim krajevima planete - pa čak i u tako teškom vremenu kao što je naše.