Najlepša revija sezone: glamurozni šeširi i sve neonske nijanse u kolekciji Valentino

Kada moda razgovara sa umetnošću, rezultat su kreacije visoke mode sa nenadmašnom estetikom.

Da li je moda umetnost? Pierpaolo Piccioli, umetnički direktor kompanije Valentino, odgovara „ne“ i objašnjava da „moda ima praktičnu svrhu dok je umetnost potpuno nezavisna“. Umetnost i moda, međutim, na najdosledniji način razgovaraju u kreacijama Haute Couture kolekcije Valentino Des Ateliers koju je kuća predstavila 15. jula u Veneciji.

Kolekcija koju je Piccioli izabrao - ne slučajno - za predstavljanje na lokaciji Gaggiandre u kompleksu Arsenale, koji je domaćin Venecijanskog bijenala, svetske proslave savremene umetnosti, uključuje 82 izgleda dok je na kreiranju 22 stajlinga dizajner sarađivao sa 17 međunarodnih umetnika, uglavnom slikara. 

Gledajući reviju možemo zaključiti da su to „živa“ umetnička dela, kreacije koje imaju svoju svrhu i mogu se nositi.

Prvo što nam upada u oči su zapanjujuće kombinacije boja koje su već postale obeležje Valentina. Piccioli je jedan od retkih dizajnera koji boju suptilno doživljava kao veliki umetnici. Ogrtači u boji svežeg jorgovana sa rukavicama u nijansi limuna, neonska nijansa limete sa fuksijom ili čak tri različite nijanse zelene u jednom stajlingu - svaki put uspe da pronađe nevidljive, ali tako harmonične kombinacije boja da ih bukvalno želite  gledati satima.

Još jedan ključni deo kolekcije (i u principu legendarni za Picciolia) su ogromni šeširi od perja, koji su se prvi put pojavili u kolekciji Valentino couture proleće-leto 2018. Iznenađujuće su se lepo njihali pri svakom kretanju modela - ali njihova veličina i boja nisu odvlačile pažnju sa ostalih elemenata stajlinga.

Kolekcija visoke mode Valentino Des Ateliers rezultat je kreativnog pomirenja i saradnje između umetnika i modnih majstora, kako je zamislio i realizovao Pierpaolo Piccioli. Ovo su snovi u bojama, moda u jednom od najlepših trenutaka.