Miss Dior – kolekcija Dior jesen/zima 2023

Marija Gracija Kjuri je prilikom dizajniranja Dior kolekcije za sezonu jesen/zima 2023 bila inspirisana Parižankama: Žilijet Greko, Edit Pjaf i sestrom osnivača modne kuće Ketrin Dior.

Na pisti smo videli crne kapute, haljine iz 1940-ih sa cvetnim vrtovima akvarela i blistave kreacije za predstojeću dodelu Oskara.

Marija Gracija Kjuri nas je navikla na činjenicu da je važan - ako ne i najvažniji - element njenih revija za modnu kuću Dior scenografija koju stvaraju umetnici. Ovog puta, dizajnerka je za saradnju pozvala portugalsku umetnicu ogromnih instalacija, Joanu Vaskonselos. Tako je nastao prostor „Valkyrie Miss Dior“ raznobojnih formi, pomalo nalik na rajski vrt, ali ne od biblijskih gravura, već od uznemirujućih noćnih mora, a pomalo i iz podvodnog sveta. Boginja ratnica Valkira bila je suprotstavljena Miss Dior, personifikaciji devojke koja voli parisku modnu kuću.

Prva Miss Dior bila je sestra osnivača brenda Kristijana Diora, Ketrin - njegov prvi model koja je volela modu. On je takođe dokazala i ljubav prema svojoj zemlji, istini i slobodi. Tokom Drugog svetskog rata bila je aktivna u pokretu otpora. Ispitivana od nacista, nije izdala svoje drugove. Zatim je radila na pijaci cveća, postavši direktna inspiracija za New Look. Na kraju krajeva, Dior je svojom revolucionarnom kolekcijom obukao žene u obliku cveta. Kjuri je predstavila mladalačku garderobu koje se Ketrin ne bi postidela, kombinujući cvetne reference sa crnom. Pored Miss Dior, muze dizajnera postale su i Žilijet Greko i Edit Pjaf –misteriozne i senzualne Parižanke.

Pa kako bi se Ketrin danas obukla? Za dan bi izabrala crne kapute, za veče sjajne topove uz suknje, korset haljine koje snažno ističu struk, haljine sa V-izrezom iz 1940-ih ili bele košulje (najbolje sa kravatom!). Kjuri je bila štedljiva sa detaljima i koristi osnovne boje: crnu, belu, crvenu, zelenu, tu i tamo uvodi puf ili karirani uzorak ali se pre svega fokusira na efekat akvarela. Ovo je njena sopstvena ideja za cvetne šare - akvarel otisci ponekad podsećaju na bašte, drugi put na tufnice. Iako odeća deluje klasično, pazilo se na mladalački karakter stajlinga - cveće je često u kontrastu sa crnom, ponekad se pojavljuje i u kombinacijama koje narušavaju konvenciju, na primer sa pilot jaknama.

Ambasadori Diora će na dodeli Oskara svakako birati kreacije iz večernje ponude - sjajne crvene, nude haljine koje podsećaju na donji veš ili lepršave kreacije izvezene srebrnim koncem.

U prvim redovima su sedeli prijatelji brenda: Šarliz Teron, Mejsi Vilijams, Antonija Džentri, a na kraju revije su odjeknule note pesme „Non, je ne regrette rien“.

Da li bi Marija Gracija Kjuri mogla samo da oda počast Edit Pjaf odabirom muzike, ili se suptilno oprašta od modne kuće Dior?

Luxury Experience