Max Mara Resort 2023 kolekcija - elegija ženstvenosti

Modna kuća Max Mara je predstavila svoju kolekciju u Lisabonu, crpeći inspiraciju iz bogate istorije i tradicije.

Za početak, složimo se oko jedne stvari: putovanje u Lisabon za mnoge je ostvarenje sna. Glavni grad Portugala ima retku auru, što je rezultat njegovog geografskog položaja, koji se nalazi duž Atlantika, ogromnu istoriju, kulturni identitet, predivne pejzaže i arhitekturu. Jan Grifits, umetnički direktor brenda Max Mara, bio je potpuno svestan ovog „sna” koji put u Lisabon nudi, ističući da „niko drugi nije ovde ranije predstavio kolekciju“.

Revija kolekcije Max Mara Resort 2023, održana je u portugalskoj prestonici, u bujnim, egzotičnim baštama fondacije Calouste Gulbenkian.

Put do stvaranja Max Mara Resort 2023 započeo je prethodnom posetom Grifita mestu gde je bio domaćin revije: muzeju fondacije Calouste Gulbenkian. Umetnički direktor italijanske kuće otkrio je portret umetnika Nikijasa Skapinakisa, koji prikazuje portugalsku intelektualku, pesnikinju i političku aktivistkinju Nataliju Koreju. Slika koja je inspirisala Grifitsa i njene boje su reprodukovane u samoj kolekciji. U beleškama kuće povodom kolekcije pominje se da je Koreja imala strast prema naborima, dok su joj među omiljenim siluetama bile suknje i haljine pencil kroja.

Posebna ličnost Natalije Koreje, u kombinaciji sa nostalgijom za Fadom i drugim portugalskim tradicijama, kao što su "Lencos de Namorados do Minho", "marame ljubavi", na kojima su devojke u braku vezle poruke ljubavi, formirale su fascinantnu formulu Max Mara Resort 2023: elegija o dinamičnosti, strasti, ljubavi i slobodi moderne žene.

Žena ne mora da bude provokativna da bi bila senzualna i ženstvena. Čini se da je to filozofija koju Grifit pokušava da naglasi svojom novom kolekcijom Resort Max Mara. U kolekciji dominiraju bezvremenske siluete peščanog sata, prozračne maksi plisirane haljine od tafta i maksi plisirane suknje u kombinaciji sa krop džemperima koji su ukrašeni broševima. Plišani kaputi ne  izostaju ni u ovoj kolekciji pri čemu glavnu ulogu ima model koji je dizajner ukrasio morskim konjićima. Na kraju, vredi pomenuti prisustvo helanki sa trakom oko stopala, kao asocijaciju na trend iz decenija 80-ih i 90-ih koji su zaokupili današnju modu, ali i mrežaste hulahopke koje upotpunjuju mnoge odevne kombinacije predstavljene na pisti.

Luxury Experience