Chanel Metiers d'Art kolekcija inspirisana renesansom

Raskošni noviteti predstavljeni su u istorijskom francuskom zamku…

Chanel je predstavio svoju najnoviju Metiers d’Art kolekciju, akcentujući veštine svojih zanatlija i umetnika. Ove godine, kreativna direktorka Virdžini Viar odlučila se da predstavi kolekciju u slavnom francuskom Chateau de Chenonceau, koji je nekada bio dom plemkinjama, uključujući Diane de Poitiers i Catherine de Medici.

Ovaj izbor inspirisan je fascinacijom koju je Koko Šanel imala prema ženama iz doba renesanse. 1936.godine, ona je izjavila: “Oduvek sam bila pogođena čudnim osećajem saosećanja idivljenja prema ženama koje su živele u periodu od Fransoe I do Luja XIII, možda zato što sam smatrala da su sve sjajne, sa veličanstvenom jedinstvenošću”. Shvatajući njene reči kao neprikosnoveni gospel, Viar je dizajnirala raskošnu kolekciju, koja je pogodna za francuske plemkinje.

Prevodeći odluku Catherine de Medici da se odrekne boje nakon smrti njenog muža, kralja Henrije II, serija sasvim crnih haljina predstavljena je u varijantama od pliša, čipke i svile. Chanel tvd tkan je tako da imitira tapiserije koje dekorišu zamak, dok je cvetni vez inspirisan baštama.

Celu kolekciju možete videti u galeriji.