Chanel haute couture proleće/leto 2023: magija nežnosti

Lakoća, mladost, delikatnost - Chanel Haute Couture kolekcija za sezonu proleće/leto 2023 je još jedno lepo priznanje istoriji francuske modne kuće, ali i implementacija moderne vizije njene sadašnje kreativne direktorke Viržini Viar.

Dizajnerka je ponovo pozvala Gzavijea Vejlhana da radi na reviji. Francuski umetnik je režirao film kojim je najavio kolekciju, a zaslužan je i za scenski dizajn koji se odnosio na oblike životinja iz stana Gabrijele Šanel u ulici Rue Cambon 31.

Godine 1910. Koko Šanel je otvorila svoju prvu prodavnicu šešira u Rue Cambon 21. Kasnije se preselila u veći objekat deset blokova dalje. Od tada, 31 Rue Cambon je bila centralna tačka njenog brenda, dom butika i modnog studija, kao i privatne rezidencije. Iako Šanel nikada nije boravila u stanu, on je bio pun njenih akcenta, uključujući životinje, koje je sakupljala u obliku mesinganih skulptura i malih figurica koje prikazuju venecijanske lavove, jelene, srne i žabe.

U najavi kolekcije visoke mode 2023, koja je nastala na zahtev kreativne direktorke modne kuće Viržini Viar, umetnik Gzavije Vejlhan predstavlja veliku ulogu životinja u dekadentnom stanu Koko Šanel. Manekenka Vivijen Romer zaustavlja se u ulici Cambon zatvorena u skulpturu u obliku ogromne ptice. Dok ulazi u dekadentne enterijere vile, upada u magični vrtlog imaginarnih svetova - u pratnji konja u galopu i slatkih korgija, kao i štenaca drugih rasa. Ponekad trče kroz šumu, drugi put skaču uz elegantne stepenice butika. Humor i nežnost su ovde pomešani sa sofisticiranošću dizajna iz nove kolekcije brenda, a istaknuti stil praćen je delikatnošću i lakoćom.

Ova atmosfera se odrazila i na modnu pistu koju su krasile skulpture u obliku životinja koje je dizajnirao Gzavije Vejlhan. Modna kuća ovaj rad naziva „trećim delom triptiha” i naziva ga „nastavkom kreativnog dijaloga započetog u januaru 2022. godine”. Viržini Viar je tada mnogo pričala o tome kako je Vejlhanovo konstruktivističko razmišljanje podseća na Karla Lagerfelda. Trebao joj je neko da joj pomogne da nastavi sa zaostavštinom scenskog dizajna pokojnog dizajnera.

Gzavije Vejlhan koji je predstavljao Francusku na Venecijanskom bijenalu 2017., savršeno je našao svoje mesto. Iako je, kako sam kaže, ljubitelj „klasičnog Chanela”, pokazao se kao savršen partner za sprovođenje modernizovane vizije brenda.

Kreativna direktorka modne kuće sve je cenjenija zbog toga kako slavi bogatu istoriju brenda Chanel, prilagođavajući modnu kuću novim vremenima. Viar veoma suptilno unosi promene, njene ideje i siluete koje dizajnira glatko prelaze iz sezone u sezonu, dok ona sama vrlo često koristi termin „nastavak“ u odnosu na svoj rad. To je zbog njenog individualnog pristupa kreiranja, ali je i svojevrsna referenca na tradiciju - na sličan način je dizajnirala i sama Koko Šanel.

Odela koja su prvi put uvedena u prodaju u drugoj deceniji 20. veka pojavila su se kasnije u svakoj kolekciji i u raznim varijacijama. U haute couture liniji za proleće/leto 2023. takođe imaju svoje mesto i pojavljuju se kao kompleti sačinjeni od mini suknji od tvida i kratkih sakoa, naglašenog struka i sa jednim ili dva reda dugmadi. Iako se jasno drže tradicije, u njima ima dosta mladalačke snage – karaktera i agresivnosti. To je elegancija sa dozom humora i zabave.

Isto se može reći i za ostale elemente kolekcije: haljine u obliku kaputa ili ogrtača, modeli prekriveni cvećem ili prozirnom čipkom, slip haljine, suknje ukrašene zamršenim i trodimenzionalnim cvećem. Čak ni mlada, koja tradicionalno zatvara reviju mode, nije bila tipična. Umesto u dugačku haljinu, Viar ju je obukla u prozračan model sa karnerom, prekriven velom sa izvezenim lastama i uparen sa belom leptir mašnom i zlatnim čizmama.

Koko Šanel nije volela ništa više od slobode. I ništa nije prezirala toliko kao konvencije, a Viržini Viar takođe preferira da dizajnira van okvira.

Luxury Experience