7 for 70: Max Mara sarađuje sa 7 umetnika i slavi 70. godišnjicu

Povezivanje mode sa umetnošću...

Sedam... broj koji u mnogim drevnim civilizacijama znači potpunost, otkriće i znanje. Dakle, 7 umetnika, 7 specijalnih majica koje slave 70 godina mode Max Mare, koji je širom sveta poznat kao preteča današnjeg pret-a-portera.

Ove divne majice su napravljene od luksuznog, svežeg, čistog pamuka. One su posebno dizajnirane za prikazivanje bilo kog umetničkog dela.

Tako, na primer, majice nose fotografije William Wegmana, na kojima se vidi veoma elegantni psi koji nose Max Mara 101801 kamel kapute. Ostali motivi uključuju grafiku nautičke tematike Brian Grimwooda ili blok grafike poznatog ilustratora Francoisa Berthouda. I na kraju, ali ne najmanje važno, tu su i grafički otisci Erberto Carbonija iz šezdesetih godina prošlog veka, koji su takođe bili predstavljeni na modnoj pisti F/W 2021 u Milanu.

Ali zašto je međunarodna kuća odabrala majice da proslavi tako važan trenutak?

Budući da ovaj ključni predmet nije samo jednostavan gornji deo sa kratkim rukavima i ravnom linijom, to je „statement odeća“, nepromenjena tokom vremena i pravo „prazno platno“ koje nudi beskrajne mogućnosti komunikacije.

„Majica je vrlo jednostavan način da ljudima kažete ko ste i šta ste zapravo“, rekao je Dennis Nothdruft, direktor Muzeja mode i tekstila u Londonu i kustos glavne izložbe “T-SHIRT: CULT - CULTURE - SUBVERSION” koja je posvećena upravo ovoj odeći. To je možda najjednostavnija odeća, ali ona poštuje, otkriva i jača identitet nosioca i metafora je modnog etosa Max Mare u poslednjih 70 godina.