Zašto je bademantil od flanela heroj našeg vremena

Kao što i sami znate, još od marta ove godine slušamo molbe našeg državnog vrha, da ostanemo bezbedni i ostanemo kod kuće…

Ipak, sada, kada je situacija sa korona virusom ponovo dosegla nove visine, verovatno vam se zavrti u glavi kada pogledate u svoju trenerku i omiljeni duks u kom ste proveli period policijskog časa, dok vam reči “Ne opet”, odzvanjaju u glavi. Ukoliko želite da provedete sledeću fazu pandemije na malo moderniji način, imamo nekoliko opcija za vas. Jesenja sezona otvorila je vrata za povratak nekada najpopularnijeg ležernog komada – kućne haljine ili bademantila, koji se ovog puta pojavljujeu svojim najfinijim verzijama. Britanski brendovi su vođe u ovom novom polju dizajna, koje već sada dobija na popularnosti neverovatnom brzinom.

Anglo-Italian brend, koji nudi po jedan bademantil svake zime, najnoviju iteraciju kreirao je od vrhunskog flanela koji je tkan u Italiji. U pitanju je isti materijal koji se koristi za izradu njihovih odela i kaputa, dok je krojena privlačnost namerna.

“Pomislio sam da bi ovaj dezen bio fini podsetnik da smo i dalje normalni, iako se u svetu dešavaju stvari koje su prava suprotnost. Prilike da nosimo formalno krojene komade su trenutno zaista ograničene, a ovaj komad je omaž našim nekadašnjim životima”, rekao je su-osnivač brenda, Džejk Grantam.

Fox Brothers & Co, koji se bave proizvodnjom flanela od 1772.godine, sarađivali su sa brendom Budd kako bi zajedno kreirali bademantile koje će prodavati preko The Merchant Fox. Sa izuzetkom divljeg, predivnog modela sa patchwork dezenom, lako je zamisliti njihove flanelske ponude sive i azurno plave boje u krojenim komadima.

Daglas Kordo, upravni direktor brenda, bademantile vidi kao prirodnu ekstenziju upotrebljivosti ovog materijala. “Prema mom mišljenju, flanel najbolje funkcioniše kada je deo jakne. Uzimajući u obzir da smo ovih dana mnogo više kod kuće, te da je komfor ključni aspekt svakog komada, bademantil preuzima tu ulogu. Bademantili postali su nova uniforma rada od kuće, a trebalo bi da imaju nežne, strukturne detalje”.

Tom Bikroft, koji je suosnivač Gownsmith brenda, želeo je da popuni prazninu koja postoji između masovno proizvedenih i ručno izrađenih bademantila. Ovaj brend, koji je počeo sa radom 2018.godine, proizvodi svoje modele u okviru Savile Row, dok takođe sve materijale nabavlja od trgovaca koji snabdevaju legendarne krojačke kuće.

“Imali smo ideju koja nam bademantile predstavlja kao nešto što zaboravlja na prostor, pa smo želeli da je istražimo i ponudimo made-to-order opcije”, izjavio je Bikroft. U oktobru, slavni brend lansirao je svoju ready-to-wear kolekciju koja sadrži bademantile napravljene od Vitale Barberis Canonico flanela, koji je prema njihovom mišljenju, idealna opcija za uživanje kod kuće.

“Svila mi jednostavno ne deluje kao prirodni materijal za opuštanje kod kuće, pa smo odlučili da razvijemo ponudu baziranu na flanelu. Želimo da se naši kupci osećaju prijatno i opušteno, sasvim bezbrižno”, izjavio je.

Gownsmith takođe nudi bademantile namenjene za nošenje izvan doma. Poput drugih ponuda, njihovi bademantili za spoljnu upotrebu bazirani su na ležernim jaknama, ali su kreirani od težih materijala i poseduju kaiš na vezivanje, postavu i dodatne džepove unutra, uz nezaobilazne šal kragne.

Koliko god da je naša budućnost neizvesna, i koliko god da nestrpljivo čekamo da čujemo objavu kraja pandemije, to ne znači da ovaj period ne može provesti moderno obučeni, obavijeni velom luksuza i komfora.