Verovali ili ne: ove prljave patike će dostići neverovatnu cifru na aukciji

Moon Shoes patike kompanije Nike, našle su se na aukcijama verovatno isti broj puta koliko su bile popularne i nošene...

Prve pionirske patike za trkačke staze i terene, kreirao je suosnivač svetskog brenda Bil Boverman 1979. godine, dok se sada jedan od modela sada našao u aukcijskoj kući, nošeniji i prljaviji nego ikada. Ikonični par patika kreiran od strane Bovermana, ideju za svoj stil duguju genijalnom potezu njihovog tvorca, koji je parče gume za đon ulio i oblikovao u ženinom aparatu za vafle, što verovatno predstavlja najinteresantniju stavku zbog kojih one poslednjih dana ne prestaju da privlače pažnju.

Moon Shoe modeli patika, dobili su svoje ime zbog asocijacije sa našim prirodnim satelitom, vezanom za tragove koje su na njemu ostavili astronauti 1969. godine i otisaka u prašini trkačke staze nakon sprinta. Čuvena londonska aukcijska kuća Sotheby’s, zadužena je za prodaju jednog od samo 12 ikada ručno kreiranih modela Nike Moon Shoe patika.

Ne tako davno, ista kuća prodala je ručno kreirani par istog modela u svojoj njujorškoj kancelariji, ponudivši ga svim zainteresovanim kupcima po pretprodajnoj ceni od 160.000 dolara. Ovoga puta, vidno korišćene Nike sportske patike dolaze sa cenom od 150.000 funti, što je ugrubo oko 200.000 $.

Prljave i korišćene kakve jesu, ove patike predstavljaju krunisanje decenijskog uspeha popularnog sportskog brenda i tada su došle kao njegova velika, prava inovacija u svetu sporta. Kako je njihov tvorac naveo: “Moon patike dobile su svoje ime zbog sličnosti obrazaca nastalih pravljenjem vafla i otisaka stopa ostalih u mesečevoj prašini, nastalih pionirskim hodanjem astronauta krajem šezdesetih. Nike Moon Shoe svakako ostaje jedan od najbitnijih predmeta u proizvodnoj istoriji našeg brenda, koja prevazilazi milijardu kreiranih pari obuće.”