Najskuplje patike IKADA

Patike koje su pokrenule Yeezy imperiju Kanje Vesta, uskoro će biti najskuplje na svetu…

Kreirane kao prototip Yeezy linije, ove patike upravo su se pojavile na privatnom listingu aukcijske kuće Sotheby’s, sa neverovatnom procenjenom cenom, višom od milion dolara. Nastale kao delo repera i Marka Smita za brend Nike, patike su već sada proglašene za najvrednije koje su se ikada pojavile u ponudi cenjene aukcijske kuće, a za njih će moći da se licitira od idućeg ponedeljka.

Kanje je zapravo premijerno predstavio patike na bini tokom nastupa na dodeli Grammy nagrada 2008.godine, kada je izveo svoje hitove poput Hey Mama i Stronger, a potom i sam odneo četiri nagrade. U godinama koje su usledile, Vest je sarađivao sa kompanijom Nike na brojnim Air Yeezy modelima, pre nego što je potpisao ugovor vredan nekoliko miliona dolara sa Adidasom. Sada globalni fenomen, Yeezy brend je doneo oko 1.7 milijardi dolara zarade prošle godine, kako saopštava Forbs.

Originalni Nike Air Yeezy model označava kritični trenutak u dizajnu patika, jer je kreiran za umetnika, a ne za sportistu i dobio je sasvim novu siluetu. Osim toga, upravo lansiranjem ovog modela, stvorena je i obožavana linija patika.

Model sa veličinom 12 (45), nastao u Nike “Innovation Kitchen” u Oregonu, dobio je nežno crno kožno gornjište sa perforiranim detaljima. Osim toga, patike su dobile tonalni Swoosh, kao i Yeezy kaiš sa Y medaljonom. Takođe, one dolaze u jedinstvenoj drvenoj kutiji, koju je dizajnirao Smith.

Inače, ove patike su u vlasništvu kolekcionara Rajana Čanga, a ako sve bude išlo po planu, postaće najskuplje ikada u ponudi aukcijske kuće Sotheby’s.