Jakna koja ubija Covid-19

Svaka jakna sadrži skoro 7 milja bakra.

Bilo je samo pitanje vremena kada će odeća otporna na bolesti pojaviti na tržištu. Daleko od zaštitnih skafandera koje ste verovatno zamislili čuvši tu frazu, Vollebak genijalna jakna ima moć ubijanja štetnih virusa i bakterija, a pritom ne izgleda kao da se vraćate u budućnost.

Pionirski brend utemeljen na tehnologiji razvija razornu „inteligentnu“ jaknu više od četiri godine i stvorio je ovu samosterilišuću jaknu kao odgovor na Covid-19. Odlikuje je jedinstvena bakrena konstrukcija koja efikasno eliminiše štetne mikrobe koji dođu u dodir sa njom.

 "Bakar je biostatičan, što znači da na njemu neće rasti bakterije i drugi životni oblici", rekao je Vollebak u saopštenju za štampu. „Takođe ima izuzetna antimikrobna svojstva sa bakterijama i virusima koji umiru dok stupe u kontakt sa njim.“

Odeća je napravljena od 65% bakra i u svoj dizajn uključuje otprilike 7 milja metalnih vlakana. Pa, kako tačno to radi? Prema Bil Keevilu, mikrobiološkom istraživaču sa Univerziteta u Sauthemptonu, bakar oslobađa električno nabijene jone koji začepljuju loše mikrobe i otežavaju im disanje. Zatim buši rupe u spoljnoj membrani mikroba, pre nego što uđe i obriše njihov DNK. To ne samo da ga ubija, već i sprečava da razvije bilo kakav budući otpor.

Naravno, rad sa bakrom došao je sa nizom izazova. Ne samo da je izuzetno skup materijal, već nema ni uspostavljen lanac snabdevanja, jer se obično koristi za pravljenje posuđa i električnih komponenti, a ne za nošenje. Da bi ga pretvorio u upotrebnu tkaninu, Vollebak je bakarnim navojem laminirao prozračnu i vodootpornu membranu nazvanu c_change.

 „Iako može izgledati kao da dolazi s druge planete, dizajnirana je da se nosi kao normalna jakna“, rekao je suosnivač Vollebaka Steve Tidball. „Nećete imati osećaj kao da nosite metal - bakar je utkan u fleksibilnu pređu, a jakna je postavljena felcom, pa je dovoljno udobna da se nosi svaki dan.“

Osim što je otporna na bolesti, jakna je i vodootporna, otporna na vetar i lepa je i prozračna. Najbolji deo? Vollebak kaže da je jakna samo prvi korak u razvoju antimikrobne odeće, tako da će doći još zaštitnih komada.

Jakna je dostupna u crnoj ili srebrnoj boji i košta 1 095 dolara.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Fashion