Dior kolekcija za muškarce inspirisana umetnošću

Kolekcija sadrži dizajne urađene u saradnji sa renomiranim slikarom Piterom Dojgom…

Dior jesen/zima 2021 kolekcija muške mode predstavljena je prošle nedelje, a nastala je pod kreativnim vođstvom umetničkog direktora Kima Džounsa. Inspirisana muževnom ekstravagancijom ceremonijalnog odevanja, kolekcija sadrži komade kreirane u saradnji sa umetnikom Piterom Dojgom, koji je rođen u Škotskoj, a živi u Trinidadu.

Vezene i dekorisane uniforme dominiraju novom linijom, što je omaž Akademiji Lepih umetnosti. “Napravili smo ih nekoliko, otkako sam u Parizu”, izjavio je Džouns. Pored toga, arhivske dekoracije i motivi kuće su takođe redizajnirani u novom ruhu. Ikonični Bar blejzeri dobili su pokrivenu dugmad, dok je Rosella, haute couture večernja toaleta koju je dizajnirao Mark Bohan tokom šezdesetih dobila zlatni vez preko cele svoje površine. “Dojgov rad je autobiografski. Pogledali smo njegove slike muškaraca, skijača, hokejaša i noćnog neba. Mislim da je bio fasciniran činjenicom koliko smo blisko replikovali njegove poteze četkicom na tekstilima i pletenim komadima”.

Dojgovi ručno oslikani dizajni mogu se videti u formi slike lava na Dior Bowler šeširu. “Ideja je potekla od depikcije rastafarijanskog lava na zidovima zgrada, galvanizovanih ograda i majica”, objasnio je umetnik. Drugi modeli uključuju kaput sa reverima na kojima je predstavljena umetnikova slika Mlečnog Puta.

Celu kolekciju možete videti u galeriji.