Zapanjujuća nova Harry Winston ogrlica sadrži kašmirski safir od 43 karata

Ekstravagantni plavi kamen dokazuje da se ova juvelirska kuća ne mora nužno fokusirati samo na dijamante...

Harija Vinstona su često nazivali Kraljem dijamanata zahvaljujući njegovoj veštini za kupovinu nekih od najređih kamenja ikada otkrivenih, od Jonkera od 726 karata do 94,8-karatne Zvezde Istoka Evalin Volš Meklin. To je reputacija koja se zadržala i tokom života magnata nakita, sa nedavnim akvizicijama brenda, uključujući besprekorni, bezbojni Winston Legacy od 101,73 karata dobijen 2013. godine i živopisni Winston Legacy Pink od 18,96 karata 2018. Najnoviji dragulj koji treba uzeti u obzir jeste Winston Safir Legacy, kašmirski safir od 43,1 karata postavljen u platini koji krasi najnoviju dekadentnu ogrlicu brenda, dekorisanu sa ukupno 67.5 karata raznovrsnih dijamanata.

Safiri ove veličine su izuzetno retki – posebno kada govorimo o sorti Kašmir. Prema Benoi Repelinu, šefu za nakit aukcijske kuće Phillips, kamenje je prvobitno otkriveno nakon klizišta u himalajskim planinama u Kašmiru ranih 1880-ih i prvo su ga meštani koristili za trgovanje i menjali za so i drugu potrošnu robu; nakon što su trgovci prepoznali njihovu vrednost, Maharadža je poslao trupe da zaštite i kontrolišu rudnike. I iako je operacija ekshumacije dragulja bila iscrpljena do kraja tog veka, projekat je dao neke od najboljih safira na zemlji.

„Za poznavaoce i kolekcionare, najposebnija karakteristika kašmirskih safira, ono što ih uzdiže iznad svih drugih dragulja, je njihova jedinstvena kombinacija bogate, intenzivne plave sa mekim i baršunastim izgledom“, kaže Repelin. „Pronalaženje velikog kristala iz ovih rudnika je pravo otkriće, a kombinacija baršunasto-plave boje, dobre bistrine, velike dimenzije i važne težine čine kašmirski safir čudom prirode. I, naravno, čudom za kolekcionare - posebno u takvom komadu koji se pojavljuje jednom u životu.”

Luxury Experience