Vredna preko 150 miliona dolara, epska kolekcija nakita spremna je da sruši aukcijske rekorde

U kolekciji se nalazi više od 700 dizajnerskih komada u vlasništvu pokojne Hajdi Horten.

Predstojeća Christie’s aukcija nakita mogla bi biti jedna od najvećih u istoriji. Dvodelna aukcija, nazvana „The World of Heidi Horten“, obuhvata više od 700 komada nakita pokojne evropske kolekcionarke. Riznica nakita koja uključuje dijamantsko prstenje, biserne ogrlice i blistave narukvice, procenjuje se na više od 150 miliona dolara. Prema aukcijskoj kući, to je „najveća i najvrednija kolekcija“ koja se ikada pojavila i mogla bi postaviti novi aukcijski rekord.

Odrastajući u Beču, 1940-ih, Horten je naučila da ceni lepe i luksuzne predmete zahvaljujući svom ocu. Kasnije se udala za nemačkog preduzetnika Helmuta Hortena i poznata je kao najveća austrijska milijarderka i kolekcionarka umetnosti. Godinama se školovala i kupovala samo najbolje, što pokazuje ova kolekcija.

Jedan od komada koji se posebno ističe u ovoj neverovatnoj kolekciji je ogrlica Harry Winston koja u sredini ima legendarni 90-karatni indijski dijamant. Prvobitno prodata od strane  Cartier kompanije 1909. godine, očekuje se da će ekstravagantni komad doneti jednako ekstravagantnih 10 miliona dolara.

Cartier prsten od rubina i dijamanata „Sunrise“ od 25 karata je još jedan izuzetan komad nakita i procenjuje se da će koštati između 15 i 20 miliona dolara. Tu je i biserna ogrlica od tri niti Harry Winston (procena: 7 miliona do 10 miliona dolara), kao i dijamantska narukvica (procenjena na 5 miliona dolara) i ogrlica sa smaragdnim priveskom (procena: 500.000 do 700.000 dolara). Značajni Bulgari dragulji iz proteklih pet decenija takođe će biti na raspolaganju.

Ako aukcija ostvari 150 miliona dolara, definitivno će pomračiti prethodne rekordere. Christie's kaže da su samo dve aukcije nakita do sada prešle granicu od 100 miliona dolara: aukcija Liz Tejlor 2011. koja je donela 145 miliona dolara i Maharajas & Mughal Magnificence 2019. koja je dostigla 110 miliona dolara.

Prema želji, Hajdi Horten sav prihod će biti namenjen Heidi Horten Foundation za podršku bečkom muzeju umetnosti koji je osnovala. 

Prvi deo aukcijske serije održaće se u Ženevi 10. maja, a zatim drugi deo 12. maja. Dodatni lotovi iz privatne kolekcije Hajdi Horten će se prodavati onlajn, a prva prodaja će biti otvorena 3. maja i trajaće do 15. maja. Onlajn aukcija za preostale dragulje biće otvorena u novembru.

Luxury Experience