Spektakularni dijamant od 102.39 karata prodat po neverovatnoj ceni

Izuzetno retki dijamant od 102.39 karata, skoro se pojavio na aukciji koju organizuje Sotheby’s…

I dok je bilo očekivano da će dragi kamen doneti veliki profit, niko nije ni pretpostavio da će ta suma dosegnuti 15.6 miliona dolara. Kao prvi svoje vrste prodat bez rezerve, dijamant je isečen od većeg kamena koji je otkriven pre dve godine u Kanadi. Potom, on je dospeo u ruke kompanije Diacore, koja ga je dalje obradila i polirala. Kamen je dobio klasifikaciju D Color, što je najviši standard za bele dijamante, a smatra se besprekornim. On pripada retkom skupu dragog kamenja koje sadrži malo do nimalo kiseonika, a dobio je najviše rangiranje u sve četiri kategorije – sečenje, boja, jasnoća i težina u karatima.

Komentarišući, Pati Vong, predsedavajući Sotheby’s Asia aukcijse kuće, rekla je: “Ovo je neverovatni dragulj, kome nije bila potrebna pomoć u formi procene pre prodaje ili rezerve na visokoj ceni. Znali smo da će on dobro proći zahvaljujući instinktivnoj želji kolekcionara koji imaju strašnu želju da poseduju najveće zemaljsko blago”.

Kako saznajemo, kamen je dospeo u ruke kolekcionara iz Japana, koji ga je nazvao Maiko star, po svojoj drugoj ćerki. Isti kolekcionar kupio je i ultra dragoceni Manami Star dijamant težak 88.22 karata prošle godine. Po svemu sudeći, dijamanti su zaista najbolji prijatelji kada se radi o ovom gospodinu.