Rubin od 55 karata mogao bi da obori dva svetska rekorda

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fura Gems (@furagems)

Još jedan gigantski dragulj spreman je da uđe u istoriju aukcijske kuće Sotheby's.

Očekuje se da će retki rubin od 55,2 karata poznat kao Estrela de Fura doneti više od 30 miliona dolara na predstojećoj aukciji Magnificient Jewels. Ako zaista bude tako, dragi kamen će postaviti dva svetska rekorda.

Trenutni rekord za rubin prodat na aukciji držao je Sunrise Ruby. Ovaj kamen od 25,59 karata prodat je za 30,3 miliona dolara u Ženevi u maju 2015, međutim, Estrela de Fura bi mogao da ga zaseni.

Rubin Estrela de Fura otkriven je u rudniku rubina FURA u Mozambiku, prošlog jula. Prvobitno je težio 101 karat i odmah je prepoznat kao brilijantno otkriće, čak i u svom grubom, netaknutom stanju. Sirovi dragulj je zatim isečen i fasetiran u prelep kamen u obliku jastuka. Ovo je „rezultiralo živim crvenim tonovima zbog višestrukih unutrašnjih refleksija“, navodi se u izveštaju švajcarskog gemološkog instituta (SSEF). U stvari, Estrela de Fura ima izuzetnu jasnoću i upečatljivu boju „golublje krvi“ koja se tipično povezuje sa burmanskim rubinima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fura Gems (@furagems)

U izveštaju SSEF-a se takođe navodi da se „prirodni rubin ove veličine i kvaliteta može smatrati veoma retkim i stoga izuzetnim blagom prirode“.

Dragulj takođe ima neverovatnu vitalnost. To je zbog činjenice da je duboko bogat nečim što se zove "hrom", što uzrokuje da kamen dobija vatreno crvenu boju kada je izložen ultraljubičastom svetlu. Čini se skoro kao da je osvetljen iznutra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fura Gems (@furagems)

Rubin je trenutno izložen u Hong Kongu, ali će uskoro krenuti na svetsku turneju, sa izložbama u Tajpeju, Singapuru, Ženevi i Dubaiju (datumi će biti objavljeni uskoro). Završiće u Njujorku, gde će postati najveći rubin koji se ikada pojavio na aukciji.

Zadivljujući dragulj možda nije jedini koji će ovog leta postavio rekord. Aukcija Magnificent Jewels, koja se održava u Njujorku 8. juna, uključuje blistav ružičasti dijamant od 10,57 karata koji bi mogao da postavi novi rekord po ceni po karatu.

Luxury Experience