Retki ružičasti dijamant mogao bi da dobije preko 35 miliona dolara na aukciji ovog leta

Jedan od najneobičnijih ružičastih dijamanata na svetu će ovog leta otići pod čekić.

Dragulj od 10,57 karata, prikladno nazvan Eternal Pink, biće glavni na rasprodaji Sotheby's Magnificent Jewels u Njujorku 8. juna. Jastučasti kamen je iznutra besprekoran i odlikuje ga ljubičasto-ružičasta nijansa. Sotheby's kaže da je to najživopisniji ružičasti dijamant koji je ikada došao na aukciju i da bi mogao da donese više od 35 miliona dolara. Kamen takođe nosi najvišu cenu po karatu u odnosu na bilo koji dijamant ili dragi kamen (3,3 miliona dolara).

Eternal Pink potiče od većeg kamena od 23,78 karata koji je otkrio De Beers u čuvenom rudniku u Bocvani. Tokom šest meseci, zanatlije Diacore su oblikovale dragulj u izvrstan kroj jastučića kako bi bolje prikazali njegovu boju „žvakaće gume“. Očigledno, taj naporan rad se isplatio. Gemološki institut Amerike dodelio je dragulju najvišu moguću ocenu za dijamant u boji (fensi živopisan). Takođe je dobio najvišu ocenu jasnoće (interno besprekoran).

Ružičasti dijamanti su već izuzetno retki, ali Eternal Pink je deo još ređe podgrupe koja čini manje od dva procenta svih dijamanata.

Eternal Pink bi takođe mogao da ode u istoriju, iako mora da nadmaši rekord cene po karatu koji je postavio Williamson Pink Star. Ovaj malo veći ružičasti dijamant od 11,15 karata prodat je za 57,7 miliona dolara (oko 5,1 milion dolara po karatu) u Sotheby's Hong Kongu u oktobru 2022.

Eternal Pink možete pogledati u Sothebys Hong Kongu od 1. do 7. aprila. Zatim će biti izložen u Dubaiju, Singapuru, Šangaju, Tajvanu i Ženevi. Svetska turneja dragulja će kulminirati aukcijom u Njujorku, 8. juna.

Luxury Experience