Retki ružičasti dijamant mogao bi da dobije 12 miliona dolara na aukciji

Dragulj će otići ispod čekića na Christie's aukciji ovog juna.

Ružičasti dijamanti postali su neverovatno retki u poslednjih nekoliko godina, ali jedan takav raritet će ovog leta voditi aukciju Christie’s Magnificent Jewels.

Prikladno nazvan Eden Rose, ovaj ružičasti dijamant je veliki i lep. Kao takav, aukcijska kuća očekuje da će na prodaji u junu koštati između 9 i 12 miliona dolara. Težak impresivnih 10,20 karata, fensi intenzivan dragulj ima čistu ružičastu nijansu koja je izuzetno retka. Prirodni ružičasti dijamanti obično prikazuju sekundarne nijanse kao što su ljubičasta, narandžasta ili siva, ali Eden Rose je u potpunosti jednobojan. Kamen je dobio klasifikaciju tipa IIa, što znači da je hemijski najčistiji i takođe pokazuje izuzetnu besprekornu jasnoću, naravno. Pored toga, okrugli briljantni rez naglašava prirodne atribute kamena i osigurava očaravajući prikaz sjaja.

Eden Rose nikada ranije nije bio ponuđen na aukciji, a Christie's očekuje da će dobiti dosta pažnje međunarodnih kolekcionara na predstojećoj prodaji.

„Christie’s se ističe u predstavljanju našim kolekcionarima sa najvišim nivoom kvaliteta, što je primer Eden Rose“, rekao je Rahul Kadakia, šef odeljenja za nakit Christie’s International u izjavi. „S obzirom na njegovu retkost, očekujemo značajno interesovanje iz celog sveta.“

Od zatvaranja rudnika Argile u Zapadnoj Australiji 2020. godine, potražnja za ružičastim dijamantima je nadmašila ponudu koja se brzo smanjuje. Ipak, Christie's je prodao nekoliko značajnih dijamanata. Winston Pink Legacy od 18,96 karata dostigao je 50 miliona 2018. godine postavljajući svetski rekord po karatu (2,65 miliona dolara). Ostale zapažene prodaje uključuju Pink Promise od 14,93 karata (32,1 milion dolara), Sakura od 15,81 karata (29,3 miliona dolara), Martian Pink od 12,04 karata ($17.4 million) i savršeni ružičasti od 14,23 karata (23,2 miliona dolara).

Eden Rose dijamant će biti izložen u Christie's Hong Kongu od 24. do 27. maja i u Christie's Rockefeller Centru u Njujorku od 7. do 10. juna. Aukcija Magnificent Jewels održaće se 11. juna.

Luxury Experience