Raskošne dijamantske narukvice Marije Antoanete na aukciji

Christie's će par narukvica, sa ukupno 112 dijamanata, prodati na aukciji Magnificent Jewels u novembru.

Ne možete svaki dan da licitirate za raskošne dragulje, ali to možete učiniti ove jeseni. Britanska aukcijska kuća objavila je u sredu da će par dijamantskih narukvica u vlasništvu francuske kraljice Marije Antoanete biti prvi lot na aukciji "Magnificent Jewels", koja će se održati 9. novembra u hotelu Des Bergues u Ženevi.

Narukvice sadrže ukupno 112 dijamanata, a svaki komad se sastoji od kopče sa pet dijamanata i tri reda sa 17 dragih kamenčića. Najveći dijamanti raspoređeni su u sredini, dok su manji osigurani metalnim okvirima.

Marija Antoaneta je kupila narukvice u proleće 1776. godine za 250.000 livra (francuska valuta), što je bio astronomski iznos za to vreme. Kraljica je imala afinitet prema nakitu, posebno prema dijamantima. Prema austrijskom ambasadoru u Francuskoj,  narukvice je platila delom draguljima iz sopstvene kolekcije i novcem koji je dobila od kralja Luja XVI.

Prema aukcijskoj kući Christie's, istoričar nakita Vinsent Meilan nedavno je pronašao odeljak u kraljevskim papirima iz februara 1777. koji to potvrđuje, a koji kaže „Kraljici: akontacija od 29.000 livra za dijamantske narukvice koje je kupila od Boehmera“.

1791. godine, usred Francuske revolucije, kraljica je poslala pismo Mersi-Argenteau u kojem objašnjava da planira da mu pošalje drvene kutije nakita na čuvanje. Do tada je već bio u Briselu, a kutije je čuvao sve dok Mariji Antoaneti nije odrubljena glava 1793.

Sledeće godine, njen rođak Franjo II, naredio je da se sanduk otvori kako bi se mogao izvršiti popis. Među predmetima bile su i narukvice koje su u prodaji ove jeseni.

Prema aukcijskoj kući Christie's, dijamantske narukvice su jedini porodični nakit koji sadrži dijamante koji su pripadali Mariji Antoaneti. Narukvice su možda kasnije montirane, ali nije došlo do promena u njihovom ukupnom sastavu i broju dijamanata. Procenjuje se da će narukvice koštati između 2 i 4 miliona dolara, ali nećemo biti iznenađeni ako ta cena bude prevaziđena.

Kada je Sotheby's 2018. prodao biserni privezak koji je nekada pripadao kraljici, procenjeno je da će se prodati između 1 i 2 miliona dolara, a na kraju je prodat za neverovatnih 36,1 miliona dolara.