Oura Ring - prsten koji detektuje korona virus

Nova studija sugeriše da tehnologija biometrijskog monitoringa ovog pametnog prstena može detetktovati oboljenja kao što je Covid-19…

Ove godine, najpoželjniji prsten trenutka nema na sebi dijamante, ali vam po svemu sudeći može reći da li imate korona virus. Oura Ring, prsten koji vam može pomoći da pratite svoje cikluse spavanja, koristi naprednu tehnologiju senzora kako bi vam pružio precizni i personalizovani uvid u zdravlje vašeg tela uz pomoć mobilne aplikacije. Poput drugih pametnih fitnes uređaja, prsten može pratiti vašu temperaturu, varijabilnost pulsa i efikasnost sna, dok nova studija dokazuje da on takođe može biti sposoban da detektuje Covid-19 u najranijim fazama zaražavanja.

Prošle godine, istraživači sa Univerziteta Kalifornije ispitali su ovaj prsten sa skoro 3.400 radnika hitne pomoći. Studija je istraživala da li podaci poput telesne temperature, zajedno sa dnevnim ispitivanjem simptoma, mogu pomoći u detektovanju virusa u njegovim najranijim fazama.

Finalni izveštaj, predstavljen 14.decembra, otkrio je da konstantni monitoring telesne temperature uz pomoć pametnog prstena može detektovati bolesti kao što je Covid-19, čak i u slučajevima kada bolest još uvek nije pokazala svoje prave simptome. Istraživači kažu da je visoka temperatura detektovana u 38 od 50 učesnika ispitivanja kada drugim simptomi nisu bili primetni. Ipak, za sada još uvek nije jasno koliko efikasno prsten može detektovati asimptomatske slučajeve zaraze Covid-19 – broj učesnika je bio premali za takvo ispitivanje, ali su istraživači izjavili da su ohrabreni podacima da njihov prsten može detektovati bolest čak i onda kada su simptomi zaista suptilni.

“Ovaj uređaj, koji može biti bolji indikator oboljevanja od toplomera, može dovesti do ranije izolacije i testiranja, smanjujući širenje ove zarazne bolesti”, stoji u zvaničnom saopštenju. Bez iznenađenja, ovaj prsten od 300 dolara postao je glavni izbor profesionalnih sportista i drugih ljudi koji su posvećeni svom fitnesu i zdravlju.

Oura Ring prsten dobio je brojne reklame poznatih – svi, od princa Harija, pa do Lensa Armstronga su viđeni sa prstenom na ruci, a više od 300.000 primeraka prodato je širom sveta. Oura prsten vam neće poslati notifikaciju ukoliko ste zaraženi Covid-19 virusom, već će vas obavestiti da vaše stanje nije uobičajeno, što može indicirati bolest.

Na kraju, možemo reći da je sam prsten napravljen od laganog titanijuma, a otporan je na ogrebotine i vodu. Dostupan je u četiri različite varijante, uključujući klasičnu srebrnu i dekadentnu zlatnu.