Osam plavih dijamanata mogli bi da obore sve aukcijske rekorde

Kolekcionari nakita će uskoro imati nekoliko retkih prilika da dodaju prelep plavi dijamant u svoje trezore.

Počevši od ove jeseni, Sotheby's će prodati na aukciji osam plavih dijamanata luksuznog draguljara De Beers. Grupa, nazvana De Beers Exceptional Blue Collection, potiče iz poznatog južnoafričkog rudnika Kulinan, i impresivna je s obzirom da je plava najređa boja koja se može naći na dijamantima.

Četiri od osam dijamanata je Gemološki institut Amerike (GIA) ocenio kao „fensi živopisne“ – dajući im najvišu ocenu za obojene dijamante. Svih osam dijamanata se razlikuju po obliku i veličini, od ovalnog oblika od 1,2 karata do stepenastog od 11,29 karata. Sveukupno su teški više od 32 karata, a kolekcija je procenjena na preko 70 miliona dolara.

„Veličanstvena De Beers Exceptional Blue Collection, je svedočanstvo jedinstvene sposobnosti De Beersa da nabavi najređe dijamante na svetu i strpljenja potrebnog za sastavljanje kolekcije koja prevazilazi retkost i može se nazvati samo izvanrednom“, kaže Brus Kliver, izvršni direktor grupe De Beers u izjavi.

Tri dijamanta će biti ponuđena na aukciji do kraja 2022. godine, dok će preostalo drago kamenje ići ispod čekića kasnije. De Beers Exceptional Blue 5.53, u vrednosti od 11 do 15 miliona dolara, biće prodat tokom Sotheby’s Magnificent and Nobles Jewels aukcije u Ženevi 9. novembra. Exceptional Blue 3.24 i Exceptional Blue 2.08 će biti prodati tokom Magnificent Jewels aukcije u Njujorku 7. decembra.

Ovo nije prvi put da Sotheby's nudi gemološke retkosti. U stvari, u aprilu je kuća prodala plavi dijamant De Beers od 15,10 karata na aukciji za neverovatnih 57,5 ​​miliona dolara.

Luxury Experience