Nova Chanel kolekcija nakita inspirisana Rusijom

Svaki komad koji je deo ove kolekcije, predstavlja remek delo simbolizma i vrhunske umetničke tehnike…

Tokom dvadesetih godina u Parizu, Koko Šanel se zaljubila u rusku kulturnu elitu i plemstvo, koje je tada pobeglo od previranja u svojoj domovini i donelo novi senzibilitet u grad. Taj ruski duh je bio evidentan u Chanel kolekciji iz 1923.godine, sa dugačkim tunikama, ogrtačima i bluzama sa velikim kaiševima. Tokom ovog perioda, Koko je angažovala carskog parfimera, Ernesta Boa, da kreira njen ikonski Chanel No.5 miris. Ruski uticaj je uspeo da se probije i do njenog ličnog stana, koji je bio dekorisan komadima rađenim po meri, poput velikog ogledala sa skulpturnim ramom koji oslikava dvoglavog orla carske Rusije. Njena fascinacija Rusijom pratila je tokom čitavog života, a danas, upravo je ona poslužila kao inspiracija za kreiranje nove juverliske kolekcije brenda, Le Paris Russe de Chanel.

Zvanično otkrivena tokom Paris Haute couture modnih revija održanih u julu, ova kolekcija je prikaz vrhunske veštine i simbolizma, dok je istovremeno sasvim moderna iako je ukorenjena u prošlosti. Među šezdeset tri noviteta, serija ogrlica i minđuša kreiranih od delikatnih dijamanata i bisera asocirale sun as na vez i čipku sa interesantnim ruskim dezenima. Šareni ukras za kosu sa raznobojnim dragim kamenjem dobio je svetao i ženstveni izgled, dok veliki žuti dijamanti na svim komadima predstavljaju Sunce.

“Gabrijel (Koko Šanel) je bila pod uticajem ruskih ikona i simbolizma, a mi smo kreirali reference tih elemenata u našim juvelirskim kreacijama, koje su simbolične, ženstvene i moderne”, objašnjava Patris Leguero. “Ovo nije trofejni nakit. Nije sveden na veliko drago kamenje; on je elegantan i šik dizajn, koji priča svoju priču”, dodaje on.

Leguero je tokom perioda od dve godine više puta posetio Moskvu i Sankt Peterburg, gde je proveo nekoliko dana istražujući Ermitaž muzej, beležeći detalje vezenih tkanina, čipke, nakita i slika, što je kasnije sve iskoristio kao inspiraciju za svoju kolekciju, koja je bogata smislom, značenjem i istorijom.

 

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Fashion