Neverovatni dijamant na online aukciji

Možda biste pomislili da u svetu koji se bori sa pandemijom koja je do sada odnela veliki broj života neće biti mesta za luksuz, ali svakako biste se prevarili…

Posebno kada se radi o lepoti, brilijantnosti i blistavosti besprekornog dijamanta od 102 karata. I dok je pandemija skoro pa sasvim uništila prodaju svakodnevnog nakita, oni imućniji su zapravo profitirali zahvaljujući svojim akcijama i sada su željni investiranja u ultimativne stvari. Sotheby’s aukcijska kuća ovaj kamen opisuje kao D-Color Flawless Oval Diamond, kažu da je veličine lizalice i očekuju da će dostići između 10 i 30 miliona dolara na aukciji.

Ova kuća svakako nije stranac kada se radi o prodaji najfinijih stvari koje naša planeta može ponuditi i do sada su prodali samo sedam besprekornih belih dijamanata težih od 100 karata, dok je dragoceni kamen koji je sada u centru pažnje drugi najveći svoje vrste.

Kvig Bruning, direktor juvelirskog odseka aukcijske kuće u Njujorku, izjavio je: “Dijamanti težine sto karata, kao po pravilu, ekstremno su retki, dok su oni sa oznakom D-Flawless ove težine još ređi”. Sada, u neverovatnom vremenu u kom živimo, ovaj kamen će biti aukcijski prodat online, postavljajući tako rekord za najskuplji komad nakita prodat na taj način. To je svakako veliki skok u odnosu na prefinjene naušnice od plavih i pink dijamanata koje su prodate po ceni od 6 miliona dolara pre četiri godine.

Kamen od 102 karata zapravo je potekao od grubog dijamanta težine 271 karata, koji je pre dve godine otkriven u rudniku u Ontariju, a pripada elitnoj grupi poznatoj kao Type Ila, koja ima najviši nivo prozirnosti. Dijamant će biti prodat tokom uživo aukcije u Hong Kongu 5.oktobra, ali će već od sutra primati prve ponude.