Dijamantska narukvica koju je Marlen Ditrih nosila u Hičkokovom klasiku na aukciji

Izvanredna narukvica dolazi iz kolekcije pokojne En Ajzenhauer.

Kolekcija nakita En Ajzenhauer naći će se 7. juna na Christie's aukciju u Njujorku. Pokojna dizajnerka enterijera, koja je takođe bila unuka predsednika Dvajta Ajzenhauera, sakupila je niz spektakularnih komada pre svoje smrti prošlog jula.

Aukcija, nazvana jednostavno „Veličanstveni dragulji En Ajzenhauer“, uključivaće 30 retkih blaga. Zvezda kolekcije je kultna narukvica od rubina i dijamanata “Jarretière” brenda Van Cleef & Arpels. Holivudska glumica Marlen Ditrih kupila je narukvicu 1937. i kasnije je nosila u misteriji ubistva Alfreda Hičkoka iz 1950. godine. Nemačko-američka glumica je takođe viđena kako nosi narukvicu na dodeli Oskara 1951. godine. Ajzenhauer je kasnije kupila komad 1992, a stručnjaci procenjuju da će narukvica biti prodata po ceni između 2,5 i 4,5 miliona dolara.

„En Ajzenhauer je imala oštro oko za najbolje komade nakita, a njena kolekcija priča fascinantne i isprepletene priče o kolekcionarima“, rekao je Mark Porter, predsednik Christie's Americas u saopštenju.

Pored narukvice na aukciji će se naći dijamantski prsten od 20,54 karata, za koji se očekuje da će biti prodat za 1,8 miliona dolara. Još jedan vrhunac je Van Cleef & Arpels safirna i dijamantska ogrlica “Waterfall” sa kojom je i sama Ajzenhauer bila fotografisana na događajima visokog društva. Ogrlica bi mogla da košta između 300.000 i 500.000 dolara. Povrh svega, prodaja uključuje Art Deco dijamantsku narukvicu Cartier (procena: 150.000 do 250.000 dolara) i broš Cartier Panthere koji je procenjen na 100.000-150.000 dolara.

Pre prodaje, kolekcija će biti izložena širom sveta. Turneja će početi u Los Anđelesu 23. marta i završiti u Njujorku 6. juna. Takođe će biti prikazana u Šangaju, Parizu, Tajpeju, Ženevi i Hong Kongu. Dodatni komadi iz kolekcije gospođe Ajzenhauer biće predstavljeni na aukciji Christie’s Jewels Online koja će trajati od 30. maja do 8. juna.

Luxury Experience