Besprekorni Sakura dijamant može biti vaš za 25 miliona dolara

Svake godine, svet spremno dočekuje masivnu dozu veličanstvenosti tokom Hong Kong Magnificent Jewels aukcije…

Svakako, to ne dugujemo samo činjenici da su sve ponude ovog aukcijskog događaja sjajne, već tome što se moramo zapitati da li će se ikada pojaviti komad koji će uspeti da nadmaši lepotu svog prethodnika kome smo se prošle godine divili? Predivni plavi Moussaieff dijamant od 7.03 karata je tokom Christie’s Geneva Magnificent Jewels aukcije privukao svu pažnju, koja je zaustavljala puls na trenutak i to ne samo visokom cenom od 14.2 miliona dolara, već pre svega zbog njegove lepote.

Aukcijska kuća je taj dijamant zasenila The Sakura Diamond kamenom od 15.81 karata, ljubičasto-roze boje, koji je prvi i najveći svoje vrste, ponuđen na aukciji. Ono što je posebno interesantno je činjenica da manje od 10 % pink dijamanata teži više od 1/5 karata, dok je veličanstvena ružičasta sa primesama ljubičaste boje Sakura dijamant učinila svetski poznatim, asocirajući na predivne japanske trešnje.

Viki Sek, predsedavajuća odseka za juvelirstvo Christie’s Asia Pacific aukcijske kuće, komentarisala je: “Christie’s aukcijska kuća ponudila je neke od najvećih i najređih dijamanata u istoriji na našim globalnim događajima, sa posebnim akcentom usmerenim ka The Winston Pink Legacy koji je prodat u Ženevi 2018.godine, a i dan danas drži record cene po jednom karatu za bilo koji pink dijamant. Ove sezone, počastvovani smo što možemo nastaviti ovu finu tradiciju predstavljajući Sakura dijamant u Hong Kongu. Izuzetno retko i veličanstveno čudo prirode predstavlja unikatnu ekspresiju identiteta i opčinjavajuće lepote kroz svoju predivnu nijansu, koja će bez sumnje osvojiti srca poznavaoca i kolekcionara iz čitavog sveta”.