Aukcijska kuća otkazuje prodaju nakita nacističkog porekla

Bogatstvo Hajdi Horten uglavnom je poticalo od njenog supruga, koji je kupovao prodavnice od izopštenih Jevreja…

Ranije ove godine, Christie’s je prodao nakit iz kolekcije austrijske naslednice Hajdi Horten, za ogromnih 202 miliona dolara, međutim, drugi deo te aukcije je sada otkazan, zbog njene povezanosti sa politikama iz nacističke ere. Njen suprug, Helmut Horten, proširivao je svoj lanac robnih kuća preuzimanje biznisa čiji su vlasnici bili izopšteni Jevreji.

"Prodaja kolekcije nakita Hajdi Horten izazvala je intenzivno ispitivanje, a reakcija na nju duboko nas je pogodila, kao i mnoge druge, i nastavićemo da o tome razmišljamo", izjavila je Antea Pirs, predsednica Christie's Europe, Middle East, and Africa, u saopštenju.

Druga aukcija trebalo je da se održi u Ženevi ovog novembra. Očekivalo se da će 300 lotova biti prodato po manjoj ceni od prvog dela aukcije, koji je uključivao mnoge od najboljih dragulja Horten, uključujući dijamante, smaragde i safire.

Iako je prethodna aukcija postigla rekordne brojke, i ta prodaja se suočila sa sličnim ispitivanjima od strane jevrejskih organizacija i nekih kolekcionara. Kada su veze Horten sa nacistima postale poznate, Christie's je izmenio materijale za aukciju kako bi objasnio kako je Helmut Horten kupio jevrejske poslove koji su bili "prodani pod prinudom", prema New York Timesu. Aukcijska kuća je takođe saopštila da će deo prihoda od prodaje donirati za istraživanje i obrazovanje o holokaustu.

Međutim, nekoliko jevrejskih grupa odbilo je da prihvati novac: Yad Vashem, koji stoji iza zvaničnog memorijala za žrtve holokausta u Izraelu, izjavio je da je odbio donaciju zbog izvora novca. The Jerusalem Post je izvestio da su organizacije širom sveta odbile novac od Christie's-a.

Ovog puta mnogi vide otkazivanje prodaje od strane Christie's-a kao dobar znak. Dejvid Šekter, preživeli holokausta i predsednik Holocaust Survivors Foundation USA, rekao je novinarima da to pokazuje da kompanije shvataju da više ne mogu lako prodavati "kvarne proizvode".

"Radujemo se što su prepoznali da bi dodatne prodaje nakita i umetnina Hajdi Horten uzrokovale veliku bol preživelim holokausta", rekao je.

Luxury Experience