303 karata i veliki kao kruška - najveći dijamant na svetu odlazi na aukciju

Aukcijska kuća Sotheby's je otkrila najveći svetlucavi dragi kamen u istoriji čovečanstva.

Govorimo o dragom kamenu Golden Canary Diamond koji teži masivnih 303,10 karata i dolazi u braonkasto-žutoj nijansi. Proglašen za najveći polirani dijamanti na svetu i najveći besprekoran dijamant koji je ikada ocenjen od strane Gemološkog instituta Amerike, dragulj je izrezan iz originalnog oblika u tradicionalniji oblik kruške.

Prvi put ga je u gomili ruševina otkrila devojčica koja se igrala u bašti svog strica 1980-ih. Sirovi dijamant od 890 karata našao se tamo nakon što su rudari iz obližnjeg rudnika dijamanata MIBA smatrali da je previše glomazan da bi bio dijamant i odbacili su ga.

„Imali smo izuzetnu godinu predstavljanja dijamanata izvanrednih boja na našim globalnim aukcijama nakita, jer potražnja i apetit za ovim retkostima nastavljaju da rastu. Samo dve nedelje nakon rekordne prodaje ružičaste zvezde za 57,7 miliona dolara, čast nam je da ponudimo najveći brušeni dijamant na svetu“, rekao je Kuig Bruning, šef odeljenja nakita aukcijske kuće Sotheby's.

Golden Canary Diamond je jedan od najizvrsnijih dijamanata koji su ikada otkriveni, ne samo zbog svoje veličine i intenziteta boje, već i zbog svoje zadivljujuće lepote koja će sigurno osvojiti kolekcionare širom sveta.

Dijamant će biti predstavljen širom sveta u gradovima uključujući Tajpej, Ženevu i Hong Kong pre nego što bude na aukciji u Njujorku po procenjenoj ceni od preko 14 miliona dolara.

Luxury Experience