TOP 10 NAJPOZNATIJIH TORBICA

Moda je ono što obogaćuje naše živote lepim stvarima i dugo je bila direktno povezana sa slikom privlačnosti i elegancije…

Jedan od glavnih modnih predmeta, koji takođe predstavlja oličenje stila i luksuza je torba. Ona se smatra najvrednijim blagom jedne dame – ovaj omiljeni aksesoar svih dama ima veoma veliki značaj u njihovom životu. Tokom godina modne istorije, dame su oduvek bile privučene lepo dizajniranim i umešno izrađenim torbama. Posedovanje luksuznih komada mode je san svake dame. Torba je više od jednog običnog aksesoara, ona u neku ruku predstavlja i statusni simbol, oznaku društvenog prestiža i bogatstva, dok suptilno i ponekad smelo obeležava i otkriva ličnost dame koja je nosi. S obzirom na to da je refleksija žene koja je nosi, torba postaje lični prostor jedne žene, koji sakriva njena najvrednija blaga i tajne.

Ovom prilikom hteli bismo da proslavimo glamurozne, predivne i poželjne torbe koje su delo poznatih luksuznih brendova ili talenata u uspehu, koji su briljirali u kreiranju izuzetnih komada, koji su okarakterisani prefinjenom izradom i luksuznim materijalima. Već mnogo godina, dizajneri kreiraju i dizajniraju neverovatne komade luksuza, u koje se dame jednostavno zaljube na prvi pogled. Tokom godina modne istorije, dizajneri širom sveta su kreirali hiljade i hiljade ekskluzivnih komada, ali su samo neke od njih postale legendarne, odnosno kultne torbe – poželjne IT torbe koje su vanvremenske i uvek potrebne.

IT torba, ikonska, klasična torba okarakterisana svojim dizajnom, kvalitetom i sjajnom izradom je must-have aksesoar koji svaka žena želi. Svaka torba ima svoju posebnu priču. Mnoge su svoje ime dobile po poznatim modnim ikonama ili poznatim ličnostima, a mnogima je status zvezde dodeljen zbog svojih poznatih vlasnica, poput Grejs Keli i njene istoimene Hermes torbe, glumice Džejn Birkin i svetski poznate Birkin torbe ili Odri Hepbern i njene Speedy torbe. U cast ovih poznatih i vanvremenskih torbi i luksuznih brendova koji su dizajnirali ove modne specijalitete, predstavljamo vam 10 najpoznatijih torbi.

10. Hermes Kelly torba
 

Ova torba je prvobitno predstavljena 1892.godine, a tokom vremena je evoluirala i postala poznata kada je dobila ime po čuvenoj Grejs Keli. Grejs Keli je fotografisana dok je nosila ovaj model torbe 1956.godine. Ovaj genijalni Hermes aksesoar je favorit među mnogim poznatim ličnostima iz prošlosti i sadašnjosti. Poznata je po svojoj fenomenalnoj izradi – svaka od njih je individualno i ručno napravljena od strane umetnika i majstora zanata. Izrada svake od njih traje od 18 do 25 časova.

9. Fendi Baguette
 

Ovo je moderni, klasični komad koji je dizajniran da se nosi ispod ruke, prvobitno je predstavljen 1997.godine od strane Silvije Venturini Fendi. Fendi Baguette je elegantna i minimalistička, poznata je jer je nosila i čuvena Keri Bredšo, a veoma brzo je postala torba trenutka, ona koju svi žele. Ona je do sada pravljena u brojnim izdanjima – od cvetnih do tribala, sa nercom i ekskluzivnom kožom, teksasom, svilom, plišom, u živahnim nijansama ili sa dekorativnim detaljima. Trenutno je Fendi Baguette torbica dostupna u preko 1.000 različitih stilova. Dame je i dalje žele. Za proslavljanje petnaestog rođendana ove torbice, Silvija Fendi je predstavila nove stilove ove torbe – Fendi brend je sarađivao sa renomiranim njujorškim damama, kao što je Rijana, koje su personalizovale svoje verzije 3D Baguette torbice.

8. Lady Dior, Christian Dior Lady Bag
 

Kristijan Dior je pravi miljenik među damama – on je za njih kreirao sve što su ikada poželele, a da nisu ni znale. Njegova neverovatna i veličanstvena Lady Bag torba insprisana je visokom modom, i originalno je nosila ime “Chouchou” torba. U septembru 1995.godine, Dior kožna torba sa Dior poznatim šavovima i stilom, i slovima koja vise u vidu amajlile, data je na poklon Princezi Dajani od strane Prve Dame Francuske, Madam Bernader Širak. Tada je dobila ime Lady Dior, kao odavanje pošte čuvenoj princezi Dajani, koja se na prvi pogled zaljubila u njen prefinjeni izgled, lepotu i dizajn. Ovaj diskretni moderni aksesoar odmah je postao simbol plemstva i tako dobio status i stalno mesto u istoriji mode.

7. Louis Vuitton Speedy
 

Zvanično predstavljena tokom tridesetih godina prošlog veka, Louis Vuitton šik monogram torbice postale su prave ikone modne scene u čitavom svetu, a dobile su status legend kada ih je Odri Hepbern nosila gde god da pođe. Ona je obožavala svoje Speedy torbice, pa je stoga uputila specijalan zahtev Louis Vuitton brendu da joj naprave manju verziju. Naravno, oni su ispunili Odrinu želju i kreirali Speedy 25 model, koji je postao poznat kao njeno modno obeležje. Iako je najpoznatiji Speedy model najklasičniji među njima, Louis Vuitton brend je kreirao ovu torbu u čitavom spektru boja i verzija – od Murakami pop art dizajna do grafita i tradicionalnih prikaza, sa sezonskim mejkoverima i interesantnim preokretima.

6. Hermes Birkin torba
 

Po pitanju francuskog glamura i umeća, samo nekoliko brendova može parirati Hermes brendu. Bikrin torba je još jedan od njihovih renomiranih i poznatih komada, a dobila je i modno priznanje kao svetski poznata modna ikona. Svoje ime je dobila po čuvenoj glumici Džejn Birkin, koja je tokom osamdesetih bila supermodel, pevačica, glumica i devojka Serža Gejnsburga, koji je poznati francuski umetnik i muzičar. Torba je kreirana po prvi put, specijalno za Džejn 1984.godine. Sve je počelo kada je ona imala priliku da se susretne sa Žan Luj Dumaom, koji je inače director Hermes brenda. Sedela je pored njega u avionu i požalila mu se da nikako ne može naći torbicu koja odgovara njenim potrebama. Majstor koji pravi ovu torbicu potroši puna dva dana za kreiranje jedne. One se proizvode od različitih koža, a možemo potvrditi da su uvek neverovatne.

5.Chanel 2.55 Flap Bag
 

Modna kuća Chanel, legendarni francuski modni mogul, je savršena ilustracija glumara i privlačnosti. Ono što je čuvena Koko Šanel ostavila iza sebe je referenca za savršeni izgled i stil. Ova Chanel torba predstavljena je 1955.godine od strane same Koko Šanel, koja je transformirala večernje torbice dodavanjem kaiša u obliku lanca, za nošenje preko ruke ili ramena. Tako je rođena ova vanvremenska legenda. Predivno izrađena, ova luksuzna torba ima pravi Chanel dizajn, koji je, kako saznajemo, inspirisan jaknama koje su nosili džokeji. Klasična i elegantna 2.55 Flap torba je neznatno redizajnirana od strane Karla Lagerfelda, koji je postao deo ove modne kuće 1983.godine – on je dodao ikonski CC logo na torbicu.

4.Gucci Jackie Bag
 

Kreirana tokom kasnih pedesetih godina, Gucci Jackie torba bila je viđena na mnogim poznatim ličnostima, a najpoznatija od njih je svakako Džeki Kenedi Onasis, po kojoj je torbica i dobila ime. Ova Prva dama, koja je svakako volela svoju torbu, fotografisana je sa njom mnogo puta, pa je torba preimenovana u njenu čast. Tokom šesdesetih, žene su želele da kopiraju stil ove modne ikone, pa je tako Jackie torba postala pravo blago Gucci brenda. 2009.godine, tadašnji kreativni director Gucci brenda, Frida Đianini, predstavila je New Jackie torbu, koja je i dalje zadržala rigorozne kodove vanvremenskog i inovativnog luksuza ovog brenda. Ona je odmah postala jedna od najtraženijih torbica današnjice.

3.Prada Bowling Bag
 

Po prvi put predstavljena 2000.godine, od strane poznate modne kuće Prada, Bowling Bag torba je istog trenutka dobila status kultong modnog aksesoara. Njen polukružni oblik joj je dao vanvremensku i elegantnu dimenziju, zbog kojih su je mnoge dame zavolele na prvi pogled. Prada brend je imao mnogo kultnih modela tokom godina, pa se s vremena na vreme podsete njihovog fenomenalnog dizajna i predstave inovativna reizdanja. Reprodukcije originalnih stilova bile su deo brojnih izložbi o istoriji mode, a Bowling torba je uvek bila u centru pažnje.

2.Ysl Muse
 

Ova avangardna i šik torbica predstavljena je 2005.godine od strane francuske modne kuće Yves Saint Laurent, koja se sada zove Saint Laurent Paris. YSL Muse torbicu možemo videti kao prateći aksesoar brojnih poznatih ličnosti, a postala je i veoma važan deo modne istorije. Yves Saint Laurent Muse torba ima nekoliko verzija, a najtraženije su u crnoj, beloj i braon nijansi od kože. Postoji nekoliko sezonskih boja ove torbice, među kojima možete odabrati svoju omiljenu, a dostupna je i u varijacijama materijala koji su uvek luksuzni.

1.Dior Saddle Bag
 

Osnovana 1946.godine od strane istoimenog dizajnera, Christian Dior je jedna od najpoznatijih, najluksuznijih i najpopularnijih francuskih modnih kuća. Najpoznatiji Dior dizajn u svetu aksesoara i torbica je Saddle torba, koja je predstavljena 1999.godine. Ova torbica oblikovana je kao džokejsko sedlo, pri čemu se veliko “C” i “D” prepliću sa obe strane ručke. Naravno, ovaj fenomenalni dizajn postao je instant kultni modni predmet, obožavan od strane poznatih ličnosti.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Fashion