Stella McCartney predstavila prvu torbu od kože pečuraka

Sa razvojem sveta i prihvatanjem održivosti, definicija luksuza je takođe pretrpela promenu.

Postoji stalna potreba za kretanjem ka ekološki prihvatljivim materijalima, a odgovarajuća oda za to je uvođenje kože pečuraka.

Iako se čulo za luksuznu zamenu, do sada nismo videli kako koža pečuraka izgleda kada se od nje izrađuju luksuzni aksesoari. Praveći prvi korak napred, Stella McCartney je predstavila prvu torbu na svetu napravljenu od micelija ili, kako je znamo, kože pečuraka.

Podsetimo da su se mnogi luksuzni brendovi konglomerata Kering udružili kako bi uložili u razvoj novog materijala majlo (Mylo), koji je uzgojen iz micelija (vegetativni deo pečurke ili kolonija bakterija sličnih pečurkama, koja se sastoji od mase razgranatih niti), ali izgledom podsećaju na prirodnu kožu.

U saradnji sa Bolt Threads, Frayme Mylo torba, kako je zovu, biće lansirana u ograničenom izdanju od 100 komada. Svaka torba će biti pojedinačno numerisana i nosiće veliki aluminijumski lančić koji se može reciklirati.

Vegansku torbu su ručno izradile italijanski zanatlije i ranije je predstavljena na modnoj pisti tokom Nedelje mode u Parizu u oktobru 2021. Komentarišući je, Dan Vidmajer, osnivač i izvršni direktor Bolt Threads, u izjavi je rekao: „Bila mi je čast da tako blisko sarađujemo sa brendom Stella McCartney dok sa Mylo torbom otvaramo nove terene u luksuznoj modi. Prva luksuzna torba napravljena od Mylo kože je velika prekretnica za savesne potrošače, industriju biomaterijala i budućnost luksuzne mode.”

Torba Stella McCartney x Bolt Threads „Frayme Mylo“ biće dostupna na zvaničnom sajtu od 1. jula 2022.