Održiva modna kolaboracija Stele Makartni i Veuve Clicquot

Više slika

Više slika

Stela Makartni, sinonim za stil, u saradnji sa Veuve Clicquot, predstavlja kolekciju luksuzne mode koja odražava održivost kroz upotrebu recikliranog grožđa i otpada od plute za stvaranje stilskih torbi i cipela...

Pod okriljem LVMH, ova dva brenda posvetila su napore razvoju alternative koži poznate kao Vegea. Ovaj inovativni materijal sastoji se od 80% biljnih, obnovljivih i recikliranih komponenata, što rezultira smanjenjem uticaja na globalno zagrevanje za 40% i smanjenjem potrošnje vode za 50%.

Stella McCartney je predstavila šest aksesoara napravljenih od Vegea koji su debitovali na spektakularnoj letnjoj reviji tokom Nedelje mode u Parizu. Ova zvezdana kolekcija uključuje tri ikonične Frayme torbe, nosač boca dizajniran za smeštaj Veuve Clicquot Yellow Label šampanjca, i dve varijante čuvenih Elyse sandala. Posebno se ističu cipele sa platformom napravljenom od reciklirane plute iz podruma Veuve Clicquot u Remsu, što spaja modu sa održivošću.

Izražavajući svoje oduševljenje jedinstvenim partnerstvom između modne kuće i kuće šampanjca, Stela Makartni je rekla: "Veoma sam uzbuđena što sam deo ovog jedinstvenog partnerstva između modne kuće i kuće šampanjca - povezani našim zajedničkim strastima prema održivosti, zanatstvu i inovacijama. Ova saradnja je savršena kombinacija moje vizije bez okrutnosti sa neverovatnim prirodnim sastojcima Veuve Clicquot, koristeći otpad za stvaranje luksuzne alternative životinjskoj koži koja se lako može skalirati i promeniti industriju. Zaista ne možete uočiti razliku; ovo je bolji način”.

Ona je dodala: "Rečeno mi je da nikada neću imati uspešan luksuzni posao ako ne koristim kožu, ali mislim da sam 20 godina kasnije pokazala da možete imati zdrav, globalni posao bez žrtvovanja stila za održivost." Prema stručnom mišljenju čuvene dizajnerke, materijal na bazi grožđa vizuelno je gotovo neodvojiv od prave kože po izgledu, teksturi i trajnosti. To postavlja pitanje zašto bi neko izabrao kožu, koja nosi značajan ekološki uticaj i odgovorna je za procenjenih 11-17% emisija gasova sa efektom staklene bašte u svetu, od čega 65% dolazi od stočarstva.

Žan-Mark Galo, generalni direktor Veuve Clicquot, rekao je da ga ispunjava radošću to što "naše grožđe, pored stvaranja jednog od najboljih šampanjaca, sada može doprineti i svetlijoj budućnosti mode." Stela Makartni, koja je decenijama bila eko-ratnik, prošle godine je svetu predstavila prvu torbu napravljenu od gljivične kože.

Luxury Experience