Hermes Birkin torba obara nove rekorde

Kada pomislite na Hermes, verovatno vam prvo na pamet pada slika najpopularnije torbe ovog brenda, koja je ujedno jedan od najcenjenijih aksesoara u čitavom svetu, svih vremena – Birkinka…

Nekoliko verzija ove torbe našlo se na tržištu tokom decenije, ali jedna verzija koja je najpopularnija jeste So Black Birkin. Taj aksesoar je pronašao svoj put do polica 2010.godine, a malo nakon toga je izbačen iz prodaje.

Ova torba je bila izbačena iz proizvodnje zbog svog krhkog eksterijera, ali je ostala neverovatno poularna i nakon toga, što je potvrdila skorašnja prodaja na aukciji Christie’s održanoj u Hong Kongu. Trideset centimetara široka, ova torba koja dolazi sa bravicom, ključevima i plišanom zaštitom prodata je za četiri puta veću cenu od procenjene, odnosno 208.000 dolara, šokirajući eksperte iz industrije mode i fanove širom sveta.

S obzirom na to da je ova torba jedan od najpoželjnijih aksesoara na tržištu, So Black Birkin tašna delo je Žan Pola Gotjea, koji je bio kreativni direktor brenda od 2003. do 2010.godine, a cenjen je u modnim krugovima zbog kostima koje je kreirao za Madonu, Lejdi Gagu i Kejti Peri. Što se So Black Birkin torbe tiče, moramo reći da White Himalaya Niloticu Crocodile Diamond Birkin model trenutno drži rekord najkuplje prodate torbe, ali to prati činjenica da je u pitanju unikat.