Coperni torbica od vazduha postala viralna za 24h

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by coperni (@coperni)

"Coperni Air Swipe Bag“ debitovala je na reviji F/W 2024. tokom Nedelje mode u Parizu.

Ova neobična torba je napravljena od 99 odsto vazduha i 1 odsto stakla, tako da je teška samo 35 grama, što je čini delikatnom, ali ne i krhkom. Ona može da izdrži pritisak 4.000 puta veći od njene težine i podnosi toplotu do 1.200 °C. Ovaj nesvakidašnji model je napravljen u saradnji sa grčkim istraživačem Joanisom Mihaludisom, koji je decenijama radio sa NASA agencijom. Profesor je koristio silikatni aerogel koji proizvodi NASA za školjku torbe.

NASA opisuje aerogel kao najlakši čvrsti materijal na Zemlji koji nastaje kombinovanjem polimera sa rastvaračem, a ova mešavina se pretvara u gel. Tečnost iz smese se zatim ekstrakuje i zamenjuje vazduhom. Aerogelovi se smatraju poroznim, male gustine i iako mogu izgledati poput oblaka, zapravo su čvrsti na dodir. Ova svojstva su možda ubedila brend Coperni da eksperimentiše predstavljanjem Air Swipe Bag.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by coperni (@coperni)

Torba ima gotovo eterični izgled koji podseća na smrznuti dim ili zarobljene oblake. Na video snimcima se takođe vidi da je ljudi prilikom izrade pažljivo drže jer je veoma delikatna. Torba takođe ima svetloplavu boju, koja potiče od „nanopora“ na površini aerogela. To je proziran materijal koji torbi daje providnu siluetu, omogućavajući da dim bude zarobljen i zamrznut unutra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by coperni (@coperni)

Sada se možda pitate da li Coperni Air Swipe Bag uopšte može da drži bilo šta. Možda je dovoljno čvrsta da nosi male i lagane osnovne stvari zahvaljujući ojačanju od stakla, ali staklo od 1 procenta možda neće izdržati ako zamahnete torbom napred-nazad. Kao takva, ova torba možda nije idealna za praktičnu upotrebu i služi kao umetničko delo.

Luxury Experience