Rolls Royce predstavlja najčistiju mračnu viziju luksuza – Black Badge Ghost

Njihova bliska veza sa muškarcima i ženama koji uživaju u njihovim automobilima daje im priliku da sa razumevanjem pristupe svakom svom imućnom klijentu i ponude besprekoran odgovor na njihove estetske izbore, zahteve beskompromisnog životnog stila i promenjive ukuse. Jedino uz ovo razumevanje i brifinge koje im pruža Luxury intelligence Unit, ovaj brend kreira proizvode koji uvek oduševljavaju, a Black Badge je savršen, živi dokaz ove tvrdnje.

 

Rolls Royce Motor Cars su oduvek privlačili subverzivne klijente – muškarce i žene buntovničkog duha koji su svoje uspehe postigli kršenjem pravila, preduzimanjem rizika i izazivanjem onoga ustaljenog i konvencionalnog. Tokom proteklih nekoliko godina, upravo oni su odlučili da se prema luksuznim proizvodnima odnose na sopstveni način. Odbaciji su odela zarad streetwear mode, koriste blockchain umesto banke i utiču na analogni svet svojim digitalnim poduhvatima. Radeći upravo to, kreirali su nove kodove luksuza koji odjekuju njihovim senzibilitetima: mračnijim kada se radi o estetici, asertivnijim kada govorimo o karakteru i odvažnim, kada se priča o dizajnu.

 

Njihov pristup Rolls Royce proizvodima nije nimalo drugačiji, a slavni brend je na njihove zahteve odgovorio prikladno, razvijajući nove palete boja, više tehničkih površinskih tretmana i još moćnija vozačka iskustva, bez kompromisa kada se radi o nonšalantnom senzibilitetu koji je ovu grubu ekstravagantnih klijenata privukao k njima.

Rolls Royce predstavlja najčistiju mračnu viziju luksuza – Black Badge Ghost

Black Badge, uspešni alter ego Rolls Royce brenda, sada predstavlja više od 27 % prodaje širom sveta, a kodiran je matematičkim simbolom koji predstavlja potencijalnu večnost, a svoje mesto pronalazi unutar kabine ovog automobila. Ova grafika, poznata i kao Lemniscate, prvi put je predstavljena na Roll Royce Blue Bird K3 hidroplan ser Malkoma Kembela, da bi pre nekoliko godina dobila priliku da zablista na Black Badge automobilima kako bi reflektovala njihovu neutaživu žeđ za moći.

 

Rolls Royce je debitovao sa Black Badge Wraith i Ghost modelima 2016.godine, Dawn 2017. i Cullinan pre dve godine. Danas, nova, Post Opulent ekspresija pridružuje se porodici, kao najčistiji i tehnološki najnapredniji Black Badge automobil do sada.

 

 

Tamna strana raskoši

 

Osmišljen kao odgovor na želje grupe klijenata koji su želeli Rolls Royce model okarakterisan agilnošću, diskretnim stilom, opcijama povezivanja i bez ikakvih suvišnih dizajnerskih detalja, novi Ghost nije samo tehnološki najnapredniji Rolls Royce do sada, već je estetski najčistiji. Za dvanaest meseci, koliko je ovaj automobil bio dostupan, postao je jedan od najprodavanijih proizvoda u istoriji brenda, predstavljajući više od 3.500 prodaja širom sveta.

 

Ovo vozilo takođe je započelo novi dizajnerski dijalog kada se radi o svojoj neumornoj poteri za minimalizmom i purizmom. Nazvan Post Opulence od strane Rolls Royce dizajnera, ovaj estetski pokret okarakterisan je redukcijama i značajem. U korist svemu navedenom, odabrani su samo najizuzetniji materijali, dok je generalni dizajn ograničen, inteligentan i besprekoran.

Rolls Royce predstavlja najčistiju mračnu viziju luksuza – Black Badge Ghost

Ipak, unutar ove grupe klijenata – koji proslavljaju minimalizam i značaj – pobunjenička grupa želela je da kreira ekspresivnu verziju Ghost modela, permanentno ga kraseći nijansom koja je toliko čista, da njena sopstvena klasifikacija u formi boje i dalje ostaje predmet debate – crnom. Black Badge Ghost reflektuje želje upravo ovih klijenata i predstavlja mračnu stranu raskoši – ekstremni minimalizam.

 

Eksterijer

 

Klijenti mogu odabrati bilo koju od 44.000 “ready-to-wear” boja ili kreirati sopstvenu Bespoke nijansu kada naručuju svoj automobil. Ipak, neverovatna većina žena i muškaraca koji su odabrali ovu tamniju eksperiju Ghost modela odlučila se upravo za slavnu crnu. Kako bi kreirali najtamniju crnu boju u industriji automobila, 45 kilograma boje se atomizuje i nanosi na telo automobila u belim tonovima koje je pod elektrostatičkim nabojem, da bi se kasnije sušila u peći. Automobil potom dobija dva zaštitna prozirna sloja, pre nego što je ručno poliran od strane četiri majstora svog zanata, kako bi dobio čuveni high-gloss piano finiš.

 

 

Trajući između tri i pet sati, ovaj proces je u potpunosti nepoznat kada se radi o masovno proizvedenim automobilima, kreirajući intenzitet koji je jednostavno nedostižan drugim brendovima. Dubina ove tamne nijanse služi kao savršeno platno klijentima koji dobijaju priliku da dodaju kontrastnu, ručno oslikanu finu Coachline liniju, koja je umnogome doprinela Black & Neon estetici Black Badge automobila.

 

Kako bi ih uskladili sa ovom dramatičnom karoserijom, visoko polirani Spirit of Ecstasy i Pantheon Grille pojavljuju se u zagasitim verzijama, kreiranim od strane Bespoke kolektive dizajnera, inžinjera i majstora. Umesto jednostavnog oslikavanja ovih elemenata, specifični elektrolit hroma se uvodi u tradicionalni proces hromiranja, koji je ko-deponovan na supstrat od nerđajućeg čelika, stvarajući tamnije završne detalje. Finalna debljina sloja boje je samo jedan mikrometar – otprilike stoti deo prečnika vlasi ljudske kose. Svaka od ovih komponenti precizno je ručno polirana, kako bi se dobio tamni hromirani finiš, pre nego što se montira na automobil.

 

Tretman eksterijera završen je Bespoke setom kompozitnih točkova od 21 inča. Dizajnirani u Black Badge stilu i rezervisani isključivo za Black Badge Ghost točkovi se sastoje od 22 sloja karbona koji je postavljen na tri osobine, a potom savijen na spoljnim ivicama oboda, formirajući 44 sloja karbona zarad veće snage. 3D liveni aluminijumski elementi spajaju se za obod upotrebom titanijumskih spojeva, dok su finiširani Floating Hubcap, koji se brine da je RR monogram uvek u pravoj poziciji, bez obzira na okretanje točkova.

Rolls Royce predstavlja najčistiju mračnu viziju luksuza – Black Badge Ghost

Enterijer

 

Napredni luksuzni materijali su besprekorno kreirani i proizvedeni zarad stvaranja unikatnog ambijenta u enterijeru ovog automobila. Podsećajući nas na dramatičnu mehaničku namenu ovog automobila, materijali su odani dizajnerskoj filozofiji koja se provlači kroz čitavu priču, a koja je definisana autentičnošću i značajem, radije nego svojim stilskim izjavama. U ovom duhu, kompleksno ali suptilno tkanje sa dijamantskim dezenom kreirano je od karbonskih i metalik vlakana, od strane glavnih majstora ovog brenda.  

 

Više slojeva drveta presovano je na podloge unutrašnjih komponenti, upotrebom crnog Bolivar furnira za gornji osnovni sloj. Upravo ovo stvara mračni osnov za Technical Fibre slojeve koji slede. Listovi tkani od karbona i kontrastnih niti obloženih metalom dobijaju dijamantski dezen koji se ručno nanosi na komponente u savršenom skladu, stvarajući trodimenzionalni efekat. Kako bi ovaj furnir bio kvalitetan i dugotrajan, svaka komponenta se tokom sat vremena steže pod pritiskom, uz temperaturu od 100 stepeni Celzijusa, da bi se potom peskiralo kako bi se kreirala povšina za šest slojeva laka, koja je dalje ručno išmirglana i polirana, pre nego što se inkorporira u automobil.

 

 

Ukoliko je klijent tako zahtevao, Technical Fibre Waterfall sekcija idividualnih zadnjih sedišta može dobiti Black Badge porodični motiv, odnosno matematički simbol koji predstavlja potencijalnu večnost, poznat kao Lemniscate. Kreiran od visoko kvalitetnog aluminijuma na poklopcu Black Badge Ghost hladnjaka za šampanjac, nanosi se između trećeg i četvrtog od ukupno šest slojeva suptilno obojenog laka, stvarajući iluziju lebdenja.

 

Estete iz dizajnerskog tima ovog brenda odlučile su da dodatno poboljšaju noir ambijent Black Badge Ghost kreirajući svedene svetlostne detalje. Okruženja ventilacionih otvora na kontrolnoj tabli i u zadnjem delu kabine su postali tamniji korišćenjem fizičkog taloženja pare, jednim od samo nekoliko metoda bojenja metala koji obećava izostajanje diskoloracije ili gubljenje boje tokom vremena ili kroz čestu upotrebu. Post Opulent principi jednostavnosti takođe su dramatično upotrebljeni u dizajnu Black Badge Ghost sata  samo vrhovi kazaljki i markeri za dvanaest, šest, tri i devet sati su akcentovani suptilnim hromiranim detaljima, stvarajući zaista minimalističko remek delo.  

Rolls Royce predstavlja najčistiju mračnu viziju luksuza – Black Badge Ghost

Sat je smešten usred Bespoke inovacije koja je po prvi put debitovala u Ghost modelu – Illuminated Fascia, koja nam predstavlja eterično sjajni Lemniscate motiv, okružen sa više od 850 zvezdica. Smešten na suvozačevoj strani kontrolne table, ovaj motiv i njegovo sazvežđe su u potpunosti nevidljivi kada enterijerna svetla nisu uključena. Lemniscate motiv osvetljen je uz pomoć 152 LED diode iznad i ispod maske, pri čemu je svaka besprekorno obojena kako bi se savršeno uklopila sa satom i osvetljenjem instrument table. Kako bi Lemniscate bio podjednako osvetljen, svetlosni vodič debljine 2 mm je korišćen, a on sadrži više od 90.000 laserski sečenih tačaka preko svoje površine, uz pomoć kojih ne samo da ravnomerno emituje svetlost, već generiše i efekat treperenja, kao eho Shooting Star Starlight Headliner neba.

 

Inžinjering

 

Black Badge nije okarakterisan samo estetikom – to je u suštini iskustvo. Klijenti koji su želeli ova automobil zahtevali su da se Bespoke tretman Black Badge Ghost modela raširi iz njegovog dizajnerskog ateljea i prelije u odsek inžinjeringa. Imajući to na umu, Bespoke kolektiva dizajnera, inžinjera i zanatlija sarađivala je kako bi stvorila živahnu vozačku ličnost koja savršeno odgovara vizuelnoj ličnosti Black Badge Ghost, bez kompromisa kada se radi o kvalitetu vožnje.

 

Ključ njegovog moćnog karaktera jeste Architecture of Luxury, Rolls Royce arhitektura sasvim aluminijumskog rama, koja je debitovala u Phantom modelu. Ova struktura ne samo da stvara neverovatnu rigidnost, već njena fleksibilnost omogućava Ghost modelu da bude opremljen pogoom i upravljanjem na svim točkovima, kao i Planar Suspension sistemom vešanja. Za Black Badge, ovi vanvremenski inžinjerski kvaliteti su ponovo obrađeni, uključujući opremanje voluminoznijim vazdušnim oprugama.

 

 

Kapacitet Rolls Royce twin-turbocharged 6.75 litarskog V12 motora smatrao se dovoljnim. Ipak, fleksibilnost njegovog pogonskog sklopa morala je biti iskorišćenja za generisanje dodatnih 29 PS, stvarajući 600 PS ukupno. Osećaj jedne, neograničene brzine dramatizovan je dodavanjem 50 Nm obrtnog momenta, za 900 Nm ukupno. Pogon je takođe dobio Bespoke transmisiju i dovod goriva, kako bi se dodatno poboljšale povećane reserve energije. ZF osmostepeni menjač i zadnja i prednja osovina zajedno rade kako bi pružili savršeni odziv vozaču.

 

Kako što je to slučaj sa svim proizvodima u Black Badge portfoliju, Low dugme smešteno na biraču brzina otključava čitav asortiman tehnologija Black Badge Ghost modela. Ovo se potvrđuje pojačanjem motora automobila kroz potpuno novi izduvni sistem, suptilno najavljujući njegovu moć. Svih 900 Nm obrtnog momenta sada je dostupno od samo 1.700 rpm, a kada je automobil u Low Mode režimu rada, brzina njegovog menjača se povećava za 50 procenata.

 

Kada se radi o sistemu kočnica, tačka kočenja je sada podignuta, dok je hod pedale smanjen. Običan Ghost model dobija robusni kočioni hardver koji se smatra prigodnim čak i za ekstremne uslove, prateći savršeno sklop svog moćnijeg, Black Badge Ghost alter ega. Ipak, nove boje kočionih klešta su sada razvijene, kako bi bile ponuđene novim klijentima, zainteresovanim za ovo remek delo.

Poput elegantnog, vanvremenskog crnog odela pravljenog po meri ili male crne haljine koja vam dopušta da se osećate kao najbolja verzija sebe, Black Badge Ghost je namenjen onim najhrabrijim među nama, koji savršeno dobro znaju šta žele i kako da dođu do toga. Da li ste vi jedan od njih?