Rolls Royce Phantom Syntopia - besprekorno remek delo inspirisano visokom modom

Rolls Royce Phantom Syntopia - besprekorno remek delo inspirisano visokom modom

Rolls-Royce Motor Cars predstavlja Phantom Syntopia, intrigantno remek-delo inspirisano visokom modom nastalo u saradnji sa renomiranim holandskim modnim dizajnerom, Iris van Herpen.

 

„Phantom Syntopia je najambiciozniji i najjedinstveniji bespoke Phantom koji smo ikada kreirali, i jasna izjava Rolls-Royce statusa kao prave kuće luksuza. Nadovezujući se na dve decenije zajedničkih poduhvata sa najslavnijim svetskim dizajnerskim kućama, umetnicima, horolozima i draguljarima, Phantom Syntopia obezbeđuje status Phantom modela kao vrhunskog praznog platna za personalizaciju po meri. U saradnji sa međunarodno poznatim dizajnerom i kuturijeom Iris van Herpen, još jednom smo prekrojili granice inovacija, zanatstva i Bespoke mogućnosti; ne samo za automobile, već i za širi luksuzni sektor.”

 

Torsten Muller-Otvos, glavni izvršni direktor, Rolls-Royce Motor Cars

 

„Za ovu posebnu saradnju bila sam inspirisana konceptom 'tkanja vode' i transformisala sam osećaj kretanja u impresivno iskustvo fluidnosti unutar Phantom automobila. Želela sam da ovo postane vrhunsko iskustvo preplavljeno silama prirode. Snažan pokret Phantom modela utkan je u promenljive trodimenzionalne talase unutar automobila da bi otelotvorio genijalnost prirode.

 

„Kada sam upoznala Bespoke Collective, otkrila sam da je svet Rolls-Royce brenda veoma sličan visokoj modi. Svaki odevni predmet koji napravim je jednokratan, skrojen po individualnim merama mojih klijenata, baš kao i svaki Rolls-Royce. Moji klijenti dolaze u naš atelje u Amsterdamu radi probe, baš kao što su klijenti Rolls-Roycea pozvani u Gudvud tokom procesa dizajna i izrade. Na mnogim nivoima, ova saradnja je bila prirodna simbioza."

 

Iris van Herpen

 

Zasnovan na Phantom Extended modelu, koji sam po sebi predstavlja vrhunsko prazno platno za brojne opcije personalizacije, Phantom Syntopia predstavlja najkompleksniju porudžbinu koja je ikada nastala u okviru Rolls Royce Bespoke Collective. Sada, nakon četiri godine neprekidnog razvoja, ova izvanredna i jedinstvena kreacija je završena, pa će uskoro zauzeti svoje mesto u privatnoj kolekciji jednog od najpronicljivijih pokrovitelja ovog slavnog brenda.

Rolls Royce Phantom Syntopia - besprekorno remek delo inspirisano visokom modom

Phantom Syntopia je dobio ime po znamenitoj kolekciji Iris van Herpen iz 2018.godine, dizajniranoj na principima biomimikrije u kojoj je umetnost inspirisana obrascima i oblicima koji se nalaze u prirodi. Kao i kolekcija, koja se sastoji od niza visoko skulpturalnih odevnih predmeta oživljenih kroz pokret, Phantom Syntopia nastoji da predstavi neuhvatljivu, eteričnu lepotu fluidnog kretanja u čvrstim materijalima kroz svoju temu „Weaving Water”.

 

„Od samog početka, ovo je zaista bio susret umova: dve luksuzne kuće koje dele inovativnu viziju i ambiciju udružile su se da prevaziđu granice luksuznog dizajna“, kaže Gavin Hartli, šef dizajna po meri, Rolls-Royce Motor Cars brenda. „Zajedno smo dodatno istražili potencijal Phantom modela kao savršenog platna za individualizaciju. Phantom Syntopia bukvalno prenosi Rolls-Royce dizajn enterijera u novu dimenziju svojim impresivnim, skulpturalnim elementima, reinterpretirajući neuhvatljivu krhkost oblika prirode u savršeno dizajniranoj stvarnosti."

 

 

Eksterijer kao magično platno

 

Kako bi kreirali zadivljujuću, svetlucavu spoljašnjost ovog automobila, Rolls-Royce Bespoke Collective je razvio jednokratnu Liquid Noir boju. Menjajući svoje boje na suncu, ona otkriva ljubičaste, plave, magenta i zlatne podtonove kada se posmatra iz različitih uglova. Da bi se postigao ovaj efekat, najtamnija crna boja brenda je prekrivena završnom obradom koja sadrži pigment sličan ogledalu, odabran zbog svojih svojstava promene boje. Da bi dodao suptilan, elegantan sjaj, tim je razvio potpuno novu tehniku za nanošenje pigmenta na bezbojni lak – proces koji je trajao nekoliko meseci, uključujući preko 3.000 sati testiranja i validacije.

 

Prilikom detaljnijeg pregleda, vidi se da hauba motora ima suptilan prikaz motiva Weaving Water koji se pojavljuje u unutrašnjosti, proizveden pažljivom preraspodelom pigmenta tokom procesa završne obrade.

Rolls Royce Phantom Syntopia - besprekorno remek delo inspirisano visokom modom

Enterijer kao delo trodimenzionalne umetnosti

 

Enterijer Phantom Syntopia uključuje veličanstvene karakteristike koje su zajedno kreirali u kreativnom i tehničkom susretu umova Rolls-Royce Bespoke Collective i Iris van Herpen. Neki elementi enterijera su ručno izrađeni u Domu Rolls-Royce brenda od strane vodećih zanatlija kompanije koji su radili zajedno sa članovima tima Iris van Herpen, dok su drugi kreirani u amsterdamskom ateljeu Iris van Herpen, zajedno sa njenim Haute Couture odevnim predmetima.

 

Kada se otvore veličanstvena vrata ovog modela, oko odmah privuče Weaving Water Starlight Headliner nebo, tehnički najizazovnija verzija ove prepoznatljive Rolls-Royce karakteristike ikada proizvedene. Napravljeno je od jednog lista besprekorne kože, odabrane od preko 1.000 koža. Precizni simetrični rezovi otkrivaju srebrnu teksturu „tečnog metala“ napravljenu od tkane najlonske tkanine ispod, koja se koristi u kolekciji „Embossed Sounds“ Iris van Herpen, dajući Headliner nebu trodimenzionalni izgled. Finiširano je sa 162 delikatne latice napravljene od staklene organze, koje su primenili članovi Couture tima Iris van Herpen koji su otputovali u Gudvud da bi obavili posao, a sam taj proces je trajao skoro 300 sati. Pored toga, 187 od 995 svetlucavih fiberoptičkih „zvezda“ pojedinačno je postavljeno ručno pored umetničkog dela; svetleći uzastopno, počevši od pozadi i krećući se ka napred, stvaraju osećaj kretanja. Ukupno, samo ceo Headliner uključivao je skoro 700 kolektivnih sati rada.

 

 

Tema „Tkanje vode“ nastavlja se kroz jedinstveno umetničko delo u Galeriji, koje se proteže širinom Phantom maske. Kombinujući tradicionalne Haute Couture tehnike i inovativne vizuelne forme, ovaj veoma ekspresivan rad uključuje još 85 latica, koje je takođe ručno pričvrstio tim Iris van Herpen koji je radio u Gudvudu, što predstavlja skoro 60 sati mukotrpnog rada.

 

Dizajn koji se nalazi na stolovima za piknik i na panelu za putnike odmah ispod Galerije odražava umetničko delo Weaving Water na haubi. Motiv je postignut kombinovanjem više slojeva boje i laka koji sadrže različite količine staklenih čestica. Prvo su površine prekrivene crnom bojom pomešanom sa 0,9% staklenih čestica. Zatim su zanatlije primenile motiv Weaving Water sa prozirnim premazom pomešanim sa 1,4% šimera – izuzetno složen proces koji je trajao više od tri nedelje. Pre nego što je započeo rad, tim Exterior Surface Center proveo je četiri meseca usavršavajući formulu, izvršivši devet pokušaja pre nego što je identifikovao idealnu proporciju staklenih čestica: u celom automobilu je iskorišćena tačno jedna supena kašika.

Rolls Royce Phantom Syntopia - besprekorno remek delo inspirisano visokom modom

Novo poglavlje u istraživanju tekstila

 

Phantom Syntopia nastavlja istraživanje tekstila Bespoke Collective. Odajući počast Rolls-Royce nasleđu, ovaj jedinstveni automobil podseća na eru u kojoj je sedište vozača bilo obrubljeno izdržljivom kožom, a zadnji deo kreiran od luksuznih, privlačnih tkanina. Prednja sedišta Phantom Syntopia modela su obrađena kožom Magic Grey, koju odlikuje sjajna završna obrada. Zadnja sedišta su tapacirana specijalno kreiranom tkaninom od mešavine svile, sa prepoznatljivim uzorkom koji podseća na šare koje stvara svetlost koja se reflektuje na vodi noću.

 

Sedišta su prošivena motivom Weaving Water, inspirisan tehnikom taftinga koja se često koristi u finoj izradi nameštaja u kojoj se na poleđini tekstila primenjuje vez. Ovo stvara trodimenzionalnu dubinu dok se postiže glatka, bešavna, neprekidna površina.

 

 

 „Kao rezultat četvorogodišnjeg kontinuiranog razvoja, Phantom Syntopia je veličanstven dokaz veštine, talenta, strasti prema materijalima i posvećenosti izvrsnosti našeg izuzetnog kolektivnog tima Bespoke“, kaže Džonatan Sims, generalni direktor, Bespoke, Rolls-Royce. „Da bi oživeli viziju klijenta, naši inženjeri i zanatlije su pomerili sopstvene granice i doveli u pitanje postojeće ideje o tome šta je moguće u njihovoj potrazi za savršenstvom. Phantom Syntopia je tehnički najkompleksnija narudžbina koju smo ikada napravili i bilo je izuzetno iskustvo raditi zajedno i sarađivati sa neverovatnim timom u ateljeu Iris van Herpen.”

Rolls Royce Phantom Syntopia - besprekorno remek delo inspirisano visokom modom

Iskustvo koje stimuliše sva čula

 

U skladu sa veoma inovativnim pristupom korišćenim za Phantom Syntopia, ovo je prvi Rolls-Royce automobil koji uključuje miris po meri, stvarajući zaista impresivan izraz luksuza. Razvio ga je stručni parfimer – sada od milja poznat kao „Nos Bespoke Collective“ – u bliskoj saradnji sa klijentima. Dizajniran da stvori trajnu uspomenu, miris je suptilan i savršeno dopunjuje druge arome koje proizilaze iz materijala koji se koriste u automobilu.

 

Ekspert za mirise Bespoke testirao je brojne kombinacije pre nego što se opredelio za savršenu mešavinu. Osnovni miris je kedrovina i kao deo stalne potrage ovog projekta za vrhunskom personalizacijom, korišćeno kedrovo drvo je pažljivo nabavljeno posebno iz matične regije klijenata. Osnova mirisa kombinuje puderaste note irisa, dobijene tehnologijom tečne ekstrakcije, sa dodatim naznakama kože, na kraju pomešane sa ružom iz Patagonije i blagim limunom.

 

 

Specijalno razvijen mehanizam za otpuštanje mirisa smešten je u naslonima za glavu. Ova patentirana tehnologija, koja uključuje inovativne materijale prvobitno korišćene u oblasti medicine, obezbeđuje da se miris oslobađa u odgovarajućim delikatnim dozama za dugotrajno, sofisticirano čulno iskustvo. Proces razvoja je trajao više od dve godine, uključujući rigorozno testiranje i na veoma visokim i na veoma niskim temperaturama, kako bi se osiguralo da miris zadrži svoj prepoznatljiv profil u svim uslovima.

Rolls Royce Phantom Syntopia - besprekorno remek delo inspirisano visokom modom

Vrhunac luksuza susreće se sa visokom modom

 

Za istinsko Haute Couture iskustvo, Iris van Herpen će dizajnirati unikatnu odeću posebno za klijente ove transformativne narudžbine. Skulpturalni dizajn haljine odražava temu Weaving Water koja je istražena u Starlight Headliner nebu Phantom Syntopia modela, a sadrži elegantnu primenu tkanine od 'tečnog metala' i staklenih latica organze, laserski isečenih i ručno prošivenih u uzorku koji podseća na talase. Očekuje se da će za ovu izuzetnu odeću, koja odražava novorazvijene Haute Couture tehnike Iris van Herpen, biti potrebno oko šest meseci rada, uključujući razvoj šablona, izradu i primenu latica, vez, uklapanje i krojenje.