Rolls-Royce "Godina Zmaja" – specijalno izdanje u čast Lunarne Nove Godine

"Rolls-Royce Motor Cars predvodi sektor luksuza u stvaranju proizvoda inspirisanih međunarodnim kulturama i tradicijama, inkorporirajući dizajn, motive, materijale i boje koje rezonuju i imaju stvarno lično značenje za naše klijente. Ove unikatne kreacije, inspirisane Godinom Zmaja u 2024. godini, slave internacionalni doseg i uticaj kineske kulture koji prevazilaze nacionalne granice. Stoga su ova veličanstvena vozila namenjena klijentima smeštenim na tri kontinenta. Ove kreacije su snažan izraz našeg poštovanja prema kineskoj kulturi, ali i savremena, minimalistička izjava u skladu sa trendovima koje primećujemo među ljubiteljima luksuza širom sveta." - Džonatan Sims, Rolls-Royce Motor Cars

 

Rolls-Royce Motor Cars predstavlja četiri veličanstvene "Godina Zmaja" kreacije kako bi obeležio Lunarnu Novu Godinu koja počinje 10. februara 2024. godine. Dizajnirane i izrađene ručno u domu Rolls-Royce brenda u Goodwoodu, ove retke i prelepe kreacije - tri Phantom Extended modela i jedan Cullinan - su proslava kineske kulture kroz unikatnu umetnost. Kao što kineska kultura prevazilazi nacionalne granice, destinacije ovih unikatnih automobila protežu se širom sveta.

 

Kreacije crpe inspiraciju iz zmaja, izdržljivog i internacionalnog simbola moći, uspeha i prosperiteta. Za kreacije "Godina Zmaja", Rolls Royce Bespoke Collective stvorio je moderni, minimalistički izraz zmaja koji do sada nije viđen na Rolls-Royce vozilima, zadržavajući pritom vernost i poštovanje prema originalnoj formi.

Rolls-Royce "Godina Zmaja" – specijalno izdanje u čast Lunarne Nove Godine

PRETVARANJE IKONE: VEŠTINA JEDNOSTAVNOSTI

 

Tri unikatne kreacije sa temom "Godina Zmaja" uključuju fascinantne panele sa visoko savremenim umetničkim delima koja reinterpretiraju formu zmaja. Svaki od njih, pojedinačno ručno oslikan od strane posvećenog umetnika Rolls-Royce brenda, predstavlja karakteristično istraživanje crvene boje, koja u kineskoj kulturi simbolizuje prosperitet i sreću. Svako od tri umetnička dela rezultat je više od dve nedelje detaljnog rada.

 

Da bi se stvorio ovaj kompleksan, trodimenzionalni motiv, umetnik je koristio višestruke nijanse crvene, nanesene jedna na drugu u četiri individualna koraka. Prvo, početna kontura simbola je naslikana korišćenjem tehnike "feathering" kako bi se stvorio efekat plamena, kao da je zmaj okružen vatrom, odražavajući njegov karakter proslave. Zatim su dodata tri sloja u tamnijim nijansama crvene, gde je umetnik uneo više detalja i dubine u svaku ilustraciju. Svaka od ovih boja je pojedinačno spojena iz različitih proporcija crvene, bele, žute i smeđe: sam proces razvoja ove faze je trajao tri dana. Četiri sloja kombinuju se kako bi stvorili 3D efekat tako realističan da umetničko delo izgleda kao da je uklesano u masku automobila.

 

Da bi postigli tako fine detalje, lak se pažljivo nanosio nakon svakog sloja boje. Lakiranje je delikatan proces, posebno na beloj pozadini, s obzirom da bi bilo kakva nesavršenost - poput slučajnog delića crvene boje, na primer - postala odmah vidljiva. Umetnik iz Rolls-Royce brenda pažljivo je čistio i fino brusio svaki završeni sloj pre svake faze lakiranja.

Rolls-Royce "Godina Zmaja" – specijalno izdanje u čast Lunarne Nove Godine

ENTERIJER: MINIMALISTIČKI PRISTUP

 

Motiv zmaja suptilno se proteže kroz unutrašnjost automobila. On je elegantno prikazan crvenim vezom u boji Feniksa na naslonima za glavu svakog od četiri sedišta, pružajući hrabri kontrast sa kožom sedišta, koja je prikazana ili u Crnoj ili u Beloj boji. Da bi stvorili dinamičan izgled zmaja, dajući utisak neprekidnog kretanja, zanatlije su morale precizno uskladiti pravac vezenja i prilagoditi gustinu niti. Strateška varijacija uglova veza duž repa poboljšala je ukupan tok, stvarajući osećaj fluidnosti u dizajnu. Svaki vez ima 5.449 uboda i zahteva oko 20 sati rada za završetak.

 

U tri kreacije, zadnje Piano Black stolice za piknik uključuju minimalisticku reprezentaciju kineskog zodijaka ugraviranu u inox čelik. Imena životinja koje predstavljaju svaku godinu su napisana tradicionalnim kineskim kaligrafskim pismom, pri čemu je zmaj istaknut zlatom: centralni motiv zmaja takođe je prikazan u istoj formi. Za četvrto vozilo, unikatno umetničko delo sa motivom zmaja ugravirano je u Piano Black furniru u inoxu.

Rolls-Royce "Godina Zmaja" – specijalno izdanje u čast Lunarne Nove Godine

Najdramatičniji izraz mitološkog bića je unikatni Starlight Headliner, posebno stvoren za ove kreacije i rezultat je tri meseca dizajna i razvojnog rada. Iznad sedišta vozača i suvozača, 677 pojedinačno postavljenih 'zvezda' od optičkih vlakana formiraju apstraktni motiv zmaja, okružen još 667 svetala – ručno postavljanje svih je trajalo preko 20 sati. Automobil namenjen Rolls-Royce Private Office Shanghai ima jedinstven izraz unikatnog Starlight Headlinera koji uključuje crvene 'zvezde' kao hrabru i savremenu referencu simbolici crvene boje u kineskoj kulturi.

 

Svaka Phantom Extended kreacija je završena Galerijskim umetničkim delom, pažljivo zaštićenim iza aplikacije čistog stakla. Izrađen od ugljeničnih vlakana, evocira dinamiku i pokret, dopunjujući umetničko delo zmaja. Unutrašnjost je završena unikatnim tepisima od vune, savršeno usklađenim sa kožnim oblogama.

Rolls-Royce "Godina Zmaja" – specijalno izdanje u čast Lunarne Nove Godine

SPOLJAŠNJA KAROSERIJA

 

Dizajneri unikatnih kreacija stvorili su jedinstvene boje za različite modele: dvobojnu Cherry Red sa Crystal završetkom preko Selby Grey sa Crystal završetkom za Cullinan; i dvotonsko Silver i Cherry Red ili Monolith Black sa Crystal završetkom za Phantom Extended kreacije.

 

Sva četiri automobila sadrže unikatnu dekorativnu liniju, ručno oslikanu u Phoenix Red boji, koja suptilno uključuje motiv zmaja. Svaki zmaj je orijentisan da gleda u desno, što simbolično predstavlja istok - pravac izlazećeg sunca.

 

"Naš cilj je bio stvoriti modernu interpretaciju zmaja hvatajući njegovu suštinu kao simbola moći. Dizajn evocira osećaj pokreta i energije, izražavajući zmaja kao pokretačku silu, sve sa dubinom i složenošću koje odražavaju njegovu zapovednu dušu i prisustvo. Bilo je to inspirativno putovanje za naš Bespoke kolektiv; naše zanatlije dodale su svoj suptilan dodir i karakter izrazu zmaja, prikazujući kako se jedan dizajn može transformisati kroz različite medije i zanatske tehnike." - Rebeka Dejvis, dizajner, Rolls-Royce Motor Cars

Rolls-Royce "Godina Zmaja" – specijalno izdanje u čast Lunarne Nove Godine