Prvi Bentley EV će imati neverovatnih 1400 KS

Prvi Bentley EV na tržištu bi trebalo da se pojavi 2025. godine, ali izvršni direktor britanskog proizvođača luksuznih automobila nedavno je otkrio neke veoma zanimljive detalje zbog kojih će ljubitelji automobila biti vrlo uzbuđeni.

Izvršni direktor kompanije Bentley, Adrian Halmark, rekao je da bi predstojeći EV kompanije mogao imati čak duplo veću količinu konjskih snaga od trenutnog modela GT Speed orijentisanog na performanse. S obzirom na činjenicu da Bentley 6,0-litarski V-12 motor sa unutrašnjim sagorevanjem proizvodi 650 KS i 690 Nm obrtnog momenta, Bentley EV bi mogao imati čak 1400 KS. Ovo ne samo da će EV gurnuti na hvaljenu teritoriju hiperautomobila, već će mu i tehnički dati neverovatno ubrzanje.

Halmark kaže da će Bentley EV biti sposoban da ubrza od 0 do 100 km/h za samo 1,5 sekundi, što će ga učiniti znatno bržim od trenutno najbržeg automobila – Rimac Nevera. Međutim, generalni direktor kaže da bi takve performanse mogle da dovedu do neprijatnog iskustva u vožnji.

"Ako sada imamo 650KS sa GT Speedom, ta brojka biće duplo veća s BEV-om", rekao je Halmark. „Bentley će ponuditi EV sa različitim načinima ubrzanja. Možete imati sprint do stotke za 2,7 sekundi ili se može prebaciti na 1,5 sekunde”, kaže izvršni direktor.

Očekuje se da će prvi Bentley EV stići 2025. godine, dok proizvođač automobila planira da bude potpuno električan do 2030. Bentley je izdvojio 3 milijarde dolara za investicije u narednih 10 godina za izgradnju električnih vozila u svom pogonu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Takođe planira da postigne potpunu neutralnost ugljenika do kraja decenije.