Najbolja vina Engleske - Nyetimber

Vina sa Britanskog ostrva sve više počinju da budu ozbiljna konkurencija vrstama koje dolaze iz francuske regije Šampanj, dok Nyetimber predvodi takav trend.

Koliko god Francuzi odbijali da priznaju, vina koja dolaze sa ostrva Velike Britanije su poprilično dobrog kvaliteta. Nije tajna da već godinama, zahvaljujući povoljnom sastavu zemljišta i umerenoj klimi sa Ostrva dolaze vrste vina koje su po kvalitetu iste ili bolje od mnogih iz Francuske. Daleko od toga da je regija Šampanj ugrožena u potpunosti. Nivo tehnologije i tradicija koja je razvijena u Francuskoj još dugo niko neće moći da nadmaši, kao ni brendove poput Dom Perignona ili Bollinger-a. Vinari iz Britanije polako osvajaju nagrade i izgleda da su na dobrom putu da dostignu bar deo kvaliteta koji su postavili Francuzi. Na prvom mestu, za koga se smatra da ima znanja za poduhvat takve vrste, je vinarija Nyetimber.

Vinarija se nalazi u idilično brdovitom kraju Saseksa i postoji zapisi da je lokacija korišćena za proizvodnju vina više od hiljadu godina. Iako sa dugom tradicijom, priliku da izađe na svetsku scenu dobija tek 2006. godine.

Ako se uporedi površina Nyetimber plantaža koja se prostire na 170 hektara sa toliko hvaljenom klimom Francuske regije Šampanj, može se videti da razlika nema mnogo. Najpoznatije vinske regije Francuske karakteriše klima koju određuju dve vrste vetrova, sa okeana i kontinenta, kao i specifičan sastav krečnjačkog zemljišta koje u dovoljnoj meri održava vlagu i stvara idealne uslove za razvoj grožđa. Kada se uporede uzorci zemljišta iz Saseksa i Francuske, teško bi se moglo reći na prvi pogled, koji uzorak pripada kojoj regiji. Često ne deluje da je tako, ali sunčeve svetlosti ima sasvim dovoljno da omogući postepen razvoj plodova, što se često navodi kao nedostatak klime u Engleskoj.

Grožđe je samo prvi činilac jednačine proizvodnje vina. Nyetimber je u takvoj poziciji da je u mogućnosti sve vino namenjeno proizvodnji da nabavi iz sopstvenih vinograda. Mnogi vinari, čak većina, koristi grožđe od više različitih dobavljača. Blizina vinograda mnogo znači svakom proizvođaču, posebno u smislu kontrole. Šeri Sprigs, glavni majstor za vino u Nyetimber vinariji, lično obilazi svaki vinograd kako bi na pravi način odredila optimalno vreme za berbu. Sve su to metode koje se koriste i u Francuskoj, ali kada je takmičenje među vinarima toliko da je u pitanju tron svetkog simbola luksuza, potrebno je istaći se po nečemu. Nyetimber to svakako čini, kao prvo među vinima sa Ostrva.

N.S.

Luxury Experience