Restoran Oro u Belmond Cipriani hotelu u Veneciji, nedavno je “zaradio” svoju prvu Michelin zvezdu, samo nepune dve godine nakon otvaranja.
Restoran je svrstan u spisak preporučenih Michelin Guide izdanja za restorane u Italiji. Kao glavnu preporuku Michelin pohvaljuje Oro za fine sastojke, čiste arome i izuzetnu prezentaciju i posebno interesantnu vinsku kartu koji poseduje više od 1.000 renomiranih etiketa.
Inače, smatra se da je Michelin vodič jedan od najpopularnijih u svetu i smatra se da je to najcenjeniji način rangiranja za restorane i kuhinje visokog kvaliteta. Zvezde dobijaju restorani sa najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje, a zvezde samo ocenjuju ono što je servirano, ne uzimajući u obzir enterijer, dekoraciju, kvalitet usluge i postavljanje stolova. Standardizacija ne postoji kao kriterijum kvaliteta već samo kvalitet na različitim nivoima. Ovim načinom ocene kvaliteta se izbegava standardizacija i mogućnost da restorani kopiraju koncept nekog drugog restorana ili budu slični. Kada neki restoran dobije ovu zvezdicu, a divno je imati ih što više, to je poput neke vrste ordena časti i preporuke u kulinarstvu.
Restoran je otvoren u aprilu 2014. godine, a vodi ga vrhunski šef kuhinje Dejvid Bizeto, koji je inače poznat po tome što je prvi Italijan koji je osvojio prethodno dve Mischelin zvezdice u Francuskoj.
Koristeći najfinije italijanske sastojke da reinterpretira gastronomsku tradiciju u tipičnom venecijanskom hotelu, Bizeto stručno spaja lokalne arome sa uticajima koje je stekao na svojim kulinarskim putovanjima i implementira ih u jela kao što su bigoli testenina sa klina školjkama i cipalskom ikrom, morske alge i spremljeni morski jež.
Restoran Oro dizajnirao je renomirani dekorater za enterijer Adam D. Tihani. Reflektujući ime koje na italijanskom jeziku znači zlato (oro), glavna sala za ručavanje se nalazi pod zlatnom kupolom sa koje visi neverovatan ručno izrađeni luster od čuvenog Murano stakla.
Hotel se nalazi se na vrhu Gvideka ostrva sa prelepim pogledom na lagunu, a Belmond Hotel Cipriani je poznat po velikom broju ekskluzivnih enterijera, poznatoj kuhinji i najveličanstvenijem bazenu u gradu. To je inače treći hotel Belmond lanca hotela koji je dobio prestižnu Michelin zvezdu. Prvi je Mee u Belmond Copacabana Palace u Rio de Žaneiru, koji je jedan od prvih restorana u Južnoj Americi koji je dobio ovo priznanje u aprilu 2015. godine, dok je Belmond Le Manoir Quat’Saisons u Oksfordširu, uspeo da zadrži dve zvezdice već 32. godinu po redu.