Ekskluzivni Gordon & MacPhail viski set

Još davne 1961. godine, Džordž Urkuhart - vlasnik druge generacije poznatih proizvođača viskija Gordon & MacPhail - napunio je dve šeri bačve s identičnim novoproizvedenim destilatom iz destilerije Longmorn.

Zanimljivo je videti kako bi ti „viski blizanci“ sazreli u malo drugačijim drvenim okruženjima, pa je Cask # 512 bio izrađen od američkog hrasta, dok je Cask # 508 bio izrađen od evropskog hrasta.

Slučajno, Džordž je postao ponosni deda identičnih blizanaca dvadeset godina kasnije, od kojih su se obojica pridružila porodičnom biznisu. Ričard Urkuhart je postao međunarodni menadžer prodaje u Aziji i Americi, dok je Stjuart, njegov mlađi brat sada pridruženi direktor snabdevanja viskijem.

 

Baš kao što su braća blizanci odrastala tokom decenija, tako su i bačve dva viskija, koje su stajale jedna pored druge u skladištu Gordon & MacPhail, sazrevale. Viskiji su bili izloženi okruženjem i lokacijom i tako su razvijali svoje individualnosti. Zanimajući se za njihova alter-ega u vidu pića, Ričard i Stujart su odlučili su da ova pića flaširaju 2. februara 2018. godine, u okviru Gordon & MacPhail’s privatne kolekcije rariteta iz kultnih destilerija, sa Ričardom koji je izabrao Cask # 508, dok je Stjuart izabrao Cask # 512.

Kao braća blizanci, svaki od dva viskija, iako je imao isti DNK, sazrevao je drugačije, a ipak, svaka bačva imala je pomalo suptilnu sličnost sa bratom koji ju je izabrao. Richard # 508 je jači i malo robustniji, dok je Stuart Cask # 512 suvlji, sa začinskim podtonom koja možda odražava njegov smisao za humor.

Fokusirajući se isključivo na viskije, Cask # 508 odiše većim uticajem šerija koji je isprepleten sa nijansama ruže, kajsije i breskve, dok Cask # 512 nosi lakše, više zemljane i cvetne note hrasta sa nagoveštajem citrusa.

 

Predstavljeni u ručno duvanim identičnim dvostrukim kristalnim dekanterima, dostupno je samo 97 pojedinačno numerisanih setova, svaki po ceni od $13.000.

Svaki set od dva dekantera, koji sadrži viskije iz bačve # 508 i # 512, popraćen je informativnom knjigom koju je napisao specijalista za viski Džoni Mekormik zajedno sa potvrdom o autentičnosti koju su braća potpisala.

Odgovarajući njihovim složenostima, trebalo bi im dozvoliti da se odstoje najmanje pola sata nakon sipanja, kako bi otvorili čitav spektar njihovih ukusa.

N.V.T.

Izvor Robb Report

Luxury Experience